S-au majorat fondurile pentru subventia motorinei utilizate in agricultura

apia-motorina.jpg

Sprijinul acordat in acest an agricultorilor pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura va fi mai mare dupa ce Guvernul a majorat cu peste 118 milioane lei (de la 647,24 milioane lei la 765,32 milioane lei) fondurile destinate acestei scheme de ajutor de stat.

Decizia a fost luata prin Hotarare adoptata de Guvern, iar sprijinul se acorda agricultorilor, sub forma de rambursare, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizata la efectuarea lucrarilor mecanizate in sectoarele vegetal, zootehnic si imbunatatiri funciare.

Majorarea sumei permite plata integrala a acestui sprijin destinat agricultorilor pentru diminuarea costurilor de productie, conform situatiei centralizatoare realizata de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA).

Fondurile alocate suplimentar se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2016.

Informatii suplimentare:

Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura a fost aprobata in 2014 (prin Hotararea Guvernului 1174/ 2014). Valoarea maxima a schemei de ajutor de stat pentru perioada de aplicare 2014-2020 este de 3.334 miliarde de lei.

Schema de ajutor de stat a fost elaborata in baza Regulamentului (UE) nr.651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piata interna in aplicarea articolelor 107 si 108 din tratat si este exceptata de la obligatia notificarii catre CE.

Pentru anul 2015, suma alocata de la buget pentru plataajutorului de stat a fost de 377,4 milioane lei.

Pentru anul 2016, suma alocata initial din bugetul Ministerului Agriculturii a fost de 338,819 milioane lei, in sedinta din 5 octombrie a fost majorata de Guvern la 647,249 milioane lei, iar in sedinta de asta la 765,32 milioane lei.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.