Planurile pentru 2016 in agricultura

tineri_fermieri.jpg

agriculturaIn opinia agricultorilor, primul lucru pe lista prioritatilor pentru autoritati ar trebui sa fie plata integrala a subventiilor prin Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS), pana in martie 2016. In conditiile in care pentru multi fermieri subventiile reprezinta un colac de salvare, avansul de 53 de euro pe hectar (reprezentand 70% din totalul subventiei) a fost asteptat de peste 720.000 de fermieri inca din toamna anului trecut. Pana la finalul anului 2015, numai 600.000 de fermieri au reusit sa intre in posesia banilor, autoritatile spunand ca de vina a fost sistemul informatic.

Un alt lucru important, care trebuie realizat in 2016, in opinia fermierilor, este ca legea irigatiilor sa fie functionala. „Suferim cu totii de lipsa irigatiilor. Iar un lucru realizat in 2015 si care este de apreciat a fost legea irigatiilor prin care este alocata suma de un miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii de irigatii, in urmatorii cinci ani“, a declarat Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

In acelasi timp, Ion Cioroianu, consilier in cadrul Asociatiei Fermierilor din Romania, spune ca o alta prioritate ar trebui sa fie legea cooperativelor. Potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerul Agriculturii, fermierii care se asociaza in cooperative ar putea beneficia de o serie de scutiri si reduceri de taxe. El mai spune ca ar fi necesara clarificarea situatiei cadastrelor agricole, dar si a legii creditului agricol.

Planurile pentru 2016
Bani mai putini din fondurile publice. Bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2016 a scazut la 20,8 miliarde de lei sau 2,81% din Produsul Intern Brut (PIB) fata de 23 de miliarde de lei si 3,36% din PIB in 2015. Mai mult, creste contributia fondurilor europene din buget, de la 5 miliarde in 2015 la aproape 7,4 miliarde de lei in 2016. Sursele de finantare provin din: bugetul de stat (5.347,1 milioane lei), finantarea Uniunii Europene – 7.839,0 milioane lei si 449,5 milioane lei pentru finantarea Programului Operational pentru Pescuit (POP) si Programului Operational de Pescuit si Afaceri Maritime (POPAM) plus  7.389,5 milioane lei pentru finantarea Pro¬gramului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020.
•    implementarea legii irigatiilor cu mai putini bani. Cheltuielile pentru modernizarea infrastructurii de irigatii se ridica in acest an la 135,8 milioane de lei, fata de 500 de milioane de lei, suma prevazuta initial in prima forma a Legii irigatiilor.
•    promovarea produselor romanesti. Ministrul Irimescu sustine ca vrea sa promoveze produsele autohtone si peste hotare prin intermediul a zece atasati agricoli, care ar putea ajunge din primavara acestui an in tari precum: Spania, Germania, Turcia, SUA, China, Rusia, Republica Moldova, Iordania, Egipt si Israel. Acestia urmand sa fie remunerati cu 2.000 de euro pe luna.
•    ajutoare pentru sectorul de lapte si carne. Ministerul Agriculturii anunta, la finalul anului trecut, ca va pregati un proiect de hotarare de guvern pentru distribuirea de ajutoare in valoare de peste 11 milioane de euro pentru sectoarele de lapte si de carne de porc afectate de criza. Ca sume, sunt 8,73 milioane de euro pentru lapte si sectorul produselor lactate si 2,37 milioane de euro pentru sectorul de crestere a porcinelor.
•    plata integrala a subventiilor.  Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura va incepe in februarie 2016 plata integrala a subventiilor europene la hectar, catre fermierii romani, urmand ca aceste prodceduri sa fie finalizate pana in primavara.
•    eliminarea personalului  neperformant  din  cadrul  administratiei. Irimescu a declarat razboi birocratiei si a afirmat ca persoanele neperformante vor fi schimbate din functii, indiferent daca au sau nu culoare politica. Ceea ce s-a si intamplat la agentiile din subordine – APIA si AFIR.

Sursa: Capital

One thought on “Planurile pentru 2016 in agricultura”

 1. popescu ion spune:

  Trebuie facut o analiza a tuturor centrelor judetene AFIR , a centrelor de la Organismelor Intermediare ale Autoritatilor de menagement cel 8 centre si sa se vada clar cat a absorbit fiecare in perioada 2007-2015
  Din constatari personale , multe organisme judetene ,parca nu doresc sa intre bani in zona lor , cred ca din lipsa de profesionalism ,pentru a nu-si crea probleme la eventuale controale
  D-le Ministru cereti situatia depunerilor de proiecte pe fiecare judet sau zona si veti vedea cate proiecte au fost depuse si cate s-au aprobat si implementat
  Daca constatati ca de exemplu la un judet sunt depuse multe proiecte ,dar respinse la fel de multe ,dati afara intregul personal si il inlocuiti , pentru ca acestia produc de doua ori paguba-a data ca iau salarii grase de pe saracia romanului ,iar pe de alta parte sunt sabotori deoarece impiedica aducerea in tara a banilor europeni si crearea de noi locuri de munca
  La fel cereti situatiile cu banii ce trebuie returnati catre UE si acolo unde constatati ca suma este foarte mare ,la fel inlocuiti intreg personalul , deoarece in aceste centre s-au cuibarit tot felul de pile ,amante ,oameni neprofesionisti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.