SA NU FIM PROSTI DEGEABA! (episodul cu UNICAMERALUL)

Ai votat DA pentru Unicameralul lui Basescu? Dar stii ce ai votat?

Nu, pentru ca nu ai avut timp sa citesti RAPORTul Comisiei Prezidenţiale de Analiză a Regimului Politic şi Constituţional din România (Pentru consolidarea statului de drept).

Precizare 1: Comisia a fost infiintata de Traian Basescu.

Precizare 2: MEMBRII COMISIEI PREZIDENŢIALE (creiere, nu?)

Precizare 3: Citat din raport

5.1. Soluţia unicamerală

Prima dintre soliile care se pot imagina, din perspectivă constituţională, este amenajarea unui sistem unicameral. Din acest punct de vedere, fundamentală este evaluarea tipului de argumente care pot fi evocate în vederea suinerii sau respingerii acestei formule instituţionale.

Unicameralismul poate fi justificat prin invocarea unor argumente decurgând din câteva observaţii elementare de natură constituţională şi politică:

soluţia unicamerală este adaptată structurii unui stat unitar, care nu cunoaşte ramificaţia federală;

din unghiul de vedere al costurilor, ea permite reducerea numărului de parlamentari;

organizarea unicamerală poate da naştere unui proces mult mai rapid de adoptare a legilor, prin eliminarea redundaelor procedurale;

unicameralismul este adecvat ideei de unitate a naţiunii. O singură naţiune conduce la ideea instituirii unei singure camere parlamentare;

în contextul creat de generalizarea Cuilor Constituţionale, controlul acestora din urmă se substituie tipului de cenzură politică rezervat, iniţial, camerelor superioare.

În oglindă, se pot imagina câteva argumente relevante în vederea respingerii soluţiei unicamerale. Morfologic şi intelectual, acestea  sunt motivaţiile în numele cărora este justificată menţinerea bicameralismului:

monocameralismul poate fi punctul  de  plecare  al  unei  tendinţe de tiranie a majorităţilor politice;

o singură cameră poate fi inadecvată în cazul în care intenţia este de a reprezenta, nuanţat, minoritaţi politice sau grupuri regionale;

unicameralismul nu garantează posibilitatea evitării blocajelor de natură constituţională; o a doua lectură în camera superioară poate fi salutară, după cum departajarea atribuţiilor între cele două camere poate fi utilă.

Dincolo de aceste nuae, ceea ce trebuie domine, în cazul unei opţiuni unicamerale, nu este calculul de natură economică (reducerea alocaţiei bugetare), ci imperativul unui design constituţional echilibrat şi inteligent.

Am incheiat citatul.

Macar acum stiti ce ati votat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top