Scandalul POSDRU a ajuns si la Iasi

posdru-solutii.jpg

Scandalul fondurilor europene cu privire la blocajul la plata a cererilor de rambursare a ajuns si la Iasi. Mai multe organizatii neguvernamentale care deruleaza proiecte europene se plang ca organismele responsabile cu rambursarea fondurilor nu le-au raspuns cererilor de luni bune.

Subiectul a fost dezbatut si in Comisia de Dialog din cadrul Prefecturii, iar prefectul s-a angajat sa discute cu ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, pentru a interveni la conducatorii acestor organisme. Unii dintre beneficiari spun ca exista cereri de rambursare neonorate de 6 sau chiar 11 luni.

Intr-un caz discutat la sedinta, presedinta Fundatiei “Alaturi de voi” a declarat ca are depuse doua cereri de rambursare ce dateaza din aprilie, respectiv iulie. “Pentru noi, neincasarea banilor inseamna ca nu maiputem plati taxele si impozitele pe salarii, sa inchidem programele, si datorii catre furnizori, plus penalitati. Daca se vor debloca aceste plati, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru unele institutii. Totodata, aceste organizatii s-ar putea sa nu mai fie eligibile pentru noile linii de finantare, cand acestea se vor deschide, pentru ca una dintre conditii este sa nu ai datorii la stat“, a declarat Angela Achitei, presedintele Fundatiei “Alaturi de voi” Romania.

Potrivit Vioricai Frunza, presedintele Oficiului Patronal Judetean, situatia actuala a fost cauzata si de faptul ca platile ar fi fost facute preferential, mentionand ca exista si dovezi in acest sens. “Toti beneficiarii de proiecte sunt disperati, pentru ca s-a constatat ca s-au efectuat plati preferentiale si avem dovada acestor plati. Este absolut incredibil cat de greu o ducem si cat de superficial sunt tratate aceste probleme, pentru ca ne blocheaza. Noi vom fi nevoiti sa dam afara toti oamenii din proiecte. Mai mult, noi am desfasurat activitati cu fonduri din credite bancare sau de la parteneri, dar si acesti oameni sunt blocati“, a declarat Viorica Frunza.

In cadrul sedintei au fost aduse in discutie si problemele de personal cu care se confrunta Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. La 1 ianuarie 2011 a fost modificata organigrama institutiei, fiind impus un numar de 2.825 de angajati. Din cauza salariilor mici, foarte multi angajati au ales sa paraseasca sistemul, astfel ca la 1 iulie exista un deficit de 534 de angajati.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.