Schema de ajutor de stat HG 807/2014 modificata prin HG 476/2018 finanteaza proiecte de investitii de minim 3 milioane euro

Fonduri-europene_0.jpg

Pe 9 iulie a fost adoptata HG 476/2018 care modifica HG 807/2014 ce reglementeaza acordarea ajutoarelor de stat pentru companii din domeniul productiei.

Conform HG 476 sunt eligibile companii nou infiintate sau existente, IMM –uri sau companii mari care doresc sa acceseze finantare nerambursabila pentru proiecte de investitii (constructie hala noua, extindere, achizitie echipamente noi) in valoare de minim 3 mil euro.

Se acorda 50% nerambursabil cu exceptia Regiunii Vest (Arad, Timis, Hunedoara, Caras) unde companiile primesc doar 35% nerambursabil.
Bucuresti si Ilfov-10%.

La inceputul lunii august va fi publicat ghidul consolidat, iar ulterior va fi anuntata deschiderea sesiunii, cel mai probabil pentru septembrie-octombrie.

Avand in vedere principiul “primul venit, primul servit” dat de articolul care metioneaza ca proiectele depuse dupa epuizarea bugetului alocat vor fi returnate beneficiarilor,se recomanda pregatirea proiectelor si depunerea acestora in primele zile de la deschiderea sesiunii.

Schema functioneaza pe mecanismul cererilor de rambursare, nu se acorda avans ; rambursarile se pot realiza gradual, pe faze de lucrari/achizitii echipamente.

Pentru a depune proiectul companiile ar trebui sa aiba terenul, un proiect minimal de arhitectura si deviz general-in cazul in care se depune un proiect cu constructie de hala/achizitie echipamente, oferte pentru echipamente, un flux tehnologic foarte clar si previziuni financiare care sa prognozeze plata de taxe si impozite pe 5 ani in exact acelasi cuantum cu ajutorul de stat primit.
In cadrul planului de afaceri societatea trebuie sa demonstreze existenta unor contracte ferme pe termen mediu si lung (minim 3-5 ani) pentru vanzarea produselor care vor rezulta din noul proiect de investitii.

Un aspect pozitiv al HG 476/2018 este faptul ca se permite demararea investitiei imediat dupa depunerea cererii de finantare, aspect care nu era permis inainte decat dupa emiterea Acordului de finantare, ceea ce bloca investitia timp de minim 1 an.

Beneficiarii trebuie sa aiba in vedere faptul ca vor trebui sa probeze sursa cofinantarii proiectului-credit bancar –scrisoare de confort, imprumut intragrup sau din resurse proprii daca situatiile financiare pe 2017 permit.

About Roxana Mircea

Sunt de 8 ani consultant fonduri europene si de scheme de ajutor de stat. De asemenea, sunt partener intr-un grup de firme de consultanta si alte servicii – REI FINANCE, REI INTERNATIONAL, REI Facility, Touched Marketing. Ma recomanda proiectele mari gestionate in ultimii 5 ani cu valori de 10, 30, 40 mil euro – acesta de 40 -Fabrica de biscuiti – ETI – Craiova – Schema de Ajutor de Stat. Sunt Presedintele Asociatiei Femeilor din Mediul Rural din Romania, ONG care a derulat diferite proiecte, inclusiv POSDRU pe economie sociala, am creat 50 de locuri de munca pentru persoane defavorizate si pentru studenti si am dus 220 studenti in practica etc.

3 thoughts on “Schema de ajutor de stat HG 807/2014 modificata prin HG 476/2018 finanteaza proiecte de investitii de minim 3 milioane euro”

  1. Borza Radu spune:

    Cata transparenta in aceasta schema…primul venit primul servit..depunerea fizica nu online…Penibili!

  2. Roxana Mircea spune:

    Multumesc frumos pentru completari, aveti in vedere faptul ca eu am trimis articolul pe 29 cand inca nu erau publicate si ca nu era oportun, in opinia mea, sa intru in foarte multe detalii tehnice

  3. Stefan spune:

    Ghidurile consolidate au fost deja publicate in MO 666bis in 31.07.2018 iar guvernul Dancila a anuntat joi, 30 iulie 2018, ca se vor putea depune cereri de finantare incepand cu 27.08.2018, cel mai probabi dupa aprobarea rectificarii bugetare. Datele pe care le-ati mentionat au fost putin cam expandate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.