Scolile si spitalele ar putea fi reabilitate termic din fonduri europene

scoli-bani.jpg

Cladirile institutiilor publice sunt un nou obiectiv de eficienta energetica urmarit de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) spre finantare din fonduri europene. Este vorba de cladirile spitalelor si ale unitatilor scolare din centrele urbane.

Obiectivul avut in vedere de minister este de a reduce cheltuielile de functionare ale institutiilor publice, dar si de a spori calitatea serviciilor prestate de autoritatile publice“, a declarat Marcel Bolos, secretar de stat in MDRT.

Au fost discutati pasii necesari pentru a initia negocierile cu Comisia Europeana, astfel incat acestea sa poata fi incheiate la inceputul anului urmator, iar apelul de proiecte sa fie lansat in aprilie-mai 2013.

In acest scop, la sediul MDRT a avut loc o intalnire intre reprezentantii ministerului si cei ai JASPERS – Banca Europeana de Investitii, care ofera asistenta pentru elaborarea schemei de finantare a lucrarilor de crestere a eficientei energetice prin Programul Operational Regional 2007-2013, Axa Prioritara 1 – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor.

In cursul negocierilor cu Comisia Europeana se va stabili procentul de co-finantare cu care beneficiarii vor contribui la proiectul de reabilitare. in functie de negocierile ulterioare, Ghidul Solicitantului ar putea fi lansat spre consultare in primavara anului 2013, urmand ca depunerea proiectelor sa se desfasoare pana la sfarsitul aceluiasi an.

Finantarea din fonduri europene a cresterii eficientei energetice a cladirilor publice si a blocurilor de locuinte este o masura conceputa pentru a contribui la atingerea obiectivului Strategiei Europa 2020, de reducere a consumului energetic cu 20% pana in anul 2020.

Sursa: MDRT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.