Se contracteaza noile proiecte de investitii in Regiunea Centru, prin al doilea apel de proiecte POR

Foto_Sc-Berghin.jpg

Foto_Sc-BerghinAproape 60 de cereri de finantare s-au depus, pe noul apel de proiecte pentru investitii in reabilitarea scolilor, la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru din Alba Iulia.

Bugetul disponibil pentru renovarea scolilor din cele sase judete ale Regiunii Centru, respectiv Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu este de 18,85 milioane euro. Dintre aceste cereri, 45 de proiecte se vor materializa si vor duce la imbunatatirea conditiilor de studiu ale elevilor din judetele regiunii.

Pentru ADR Centru acest proces de contractare este in plina desfasurare, fiind semnate inca 2 contracte de finantare, pentru scolile din comunele Berghin-Alba si Batos-Mures, in prezenta presedintelui CDR Centru, domnul Ion Dumitrel, presedinte al Consiliului Judetean Alba.

Prin investitia a 18,85 milioane euro fonduri nerambursabile in scoli, in viitorul an scolar mii de elevi din Regiunea Centru vor putea studia in conditii decente, in scoli cu clase calduroase si luminate. Un numar de opt proiecte au semnat contractele de finantare nerambursabila pana in prezent si primesc, pentru lucrarile de reabilitare, peste 1,51 milioane euro.

Alte 37 de proiecte depuse si care au depasit etapele de evaluare, fiind in etapa de precontractare, vor semna in curand contractele de finantare primind astfel fondurile necesare finalizarii lucrarilor de modernizare, consolidare si extindere a utilitatilor scolilor.

Toate cele 45 de scoli ce vor intra la finantare pe acest nou apel lansat in 2014, aveau deja procedurile de achizitie in vederea executarii lucrarilor lansate dupa 1 ianuarie 2007, dar nu au fost finalizate datorita fondurilor proprii insuficiente.

Prin cele doua contracte de finantare semnate azi, pentru comunele Berghin si Batos, beneficiarii proiectelor estimeaza ca numarul de elevi noi ce vor frecventa scolile odata cu finalizarea lucrarilor va creste cu 50%.

Fondurile necesare proiectelor se aloca din bugetul Regio, DMI 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua. Cererile depuse solicita finantare pentru realizarea lucrarilor de extindere corpuri cladiri, mansardare, reabilitare termica, grupuri sanitare si instalatii electrice, recompartimentari si modernizare fatade.

Fondurile nerambursabile puse la dispozitie pe acest nou apel de proiecte, au rezultat din redistribuirile de fonduri de la alte programe operationale, respectiv de la programele pentru mediu si de la transporturi. Au putut depune cereri de finantare doar primariile de municipii, orase sau comune, dar si consiliile judetene care, in calitate de autoritate contractanta, au incheiat deja un contract de executare lucrari la unitatea de invatamant vizata, deoarece toate aceste proiecte trebuie sa aiba finalizate lucrarile la data de 31.12.2015. Prin precedentul apel de proiecte avem pe acest domeniu 29 de unitati de invatamant reabilitate sau in curs de reabilitare, ale caror cursuri sunt frecventate de peste 10.000 de elevi. Acest domeniu, destinat investitiilor in reabilitarea structurilor de invatamant preuniversitar a fost cel mai solicitant, la nivelul Regiunii Centru. Din fericire, avem aici si unul dintre cele mai mari grade de absorbtie, de peste 66%, a celor aproape 29 milioane euro alocate si deja 22 din proiectele contractate sunt finalizate. Acum, prin aceste fonduri investite judicios, aproape 12.000 de elevi vor putea studia in sali noi de clasa, dotate cu mobilier si echipamente didactice si IT performante“, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Cele 29 de contracte de finantare nerambursabila, din 104 proiecte depuse, au o valoare totala de 48,61 milioane euro, din care 37,36 milioane euro reprezinta fondurile nerambursabile solicitate si alocate. Gradul de finalizare al proiectelor si a lucrarilor de reabilitare, dotarilor cu mobilier, cu echipament scolar, calculatoare si alte echipamente IT, se ridica, la finalul lunii septembrie, la aproximativ 76%.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.