Se pregateste o noua schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, in valoare de aproape 100 de milioane de euro

pusculita_depozit.jpg

pusculita_depozitMinisterul Finantelor Publice a pregatit o Hotarare de Guvern care prevede acordarea de fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de euro/IMM, in cadrul unei noi scheme de ajutor de stat, cu un buget de 400 milioane de lei (aproape 100 milioane euro).

Oficialii MFP estimeaza ca numarul IMM-urilor care vor beneficia de acest program ar putea ajunge la 1.000.

“Prin noua schema de ajutor de minimis se intentioneaza sustinerea in continuare a IMM-urilor in vederea realizarii de investitii si incurajarii participarii active a acestora la redresarea economiei romanesti prin crearea de noi locuri de munca. Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2014-2016, in limita bugetului anual alocat schemei”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de hotarare.

Prin noua schema de ajutor de minimis se introduce conditia de a crea pana la finalizarea investitiei si de a mentine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei:

  • cinci locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de pana la 100.000 euro, inclusiv;
  • sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pana la 200.000 euro, inclusiv.

Ajutorul de minimis se plateste dupa efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare si verificarea la fata locului de catre reprezentantii MFP a cheltuielilor eligibile efectuate de intreprinderi.

In cazul constructiilor cu scop industrial, valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina pe baza unor standarde de cost, in scopul evitarii decontarii unor cheltuieli supraevaluate si eliminarii subiectivismului in evaluarea proiectelor de investitii.

Documente anexate:
Proiectul Hotararii de Guvern privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investitiile derulate de IMM (PDF)
Nota de fundamentare a proiectului de hotarare (PDF)

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

2 thoughts on “Se pregateste o noua schema de ajutor de stat pentru IMM-uri, in valoare de aproape 100 de milioane de euro”

  1. Bogdan spune:

    Buna ziua,
    Care este data de lansare a schemei de minimis?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.