Se pregateste o noua serie de granturi norvegiene, pentru incluziune sociala si diversitate culturala

tineri_copii.jpg

tineri_copiiDoua noi acorduri de finantare prin care Romania va atrage granturi SEE, cu o valoare cumulata de aproximativ 29 milioane de euro, au fost semnate de ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Cele doua programe sunt “Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale”, respectiv “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european”.

Prin programul “Copii si tineri aflati in situatii de risc si initiative locale si regionale pentru reducerea inegalitatilor nationale si pentru promovarea incluziunii sociale” sunt alocate Romaniei granturi cu o valoare de peste 22 milioane de euro. Granturile alocate prin intermediul acestui program vor fi utilizate pentru dezvoltarea coeziunii sociale si economice la nivel local, regional si national.

In acelasi timp, prin programul “Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european” sunt alocate Romaniei granturi cu o valoare de peste 6,8 milioane de euro. Prin acest program urmeaza sa fie finantate proiecte pentru cresterea dialogului cultural si protejarea identitatii europene prin intelegerea diversitatii culturale, constientizarea diversitatii culturale si intarirea dialogului intercultural, respectiv schimburi culturale intre statele donatoare si Romania.

Surse apropiate programului au declarat pentru Finantare.ro ca primul apel de proiecte se va lansa spre sfarsitul acestui an si ca vor exista mai multe  runde de finantare, care se vor desfasura pe parcursul anului 2014.

Granturile SEE si norvegiene alocate Romaniei in perioada 2009-2014 sunt in valoare de aproximativ 306 milioane de euro. Acestea vor sustine programe si proiecte din 21 de domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene.

Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European si intarirea relatiilor bilaterale dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Sursa: EEAgrants.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.