Frescele Manastirii Golia din Iasi, restaurate cu fonduri Regio

Golia.jpg

GoliaAutoritatile locale si judetene din Iasi au semnat un nou contract de finantare prin Programul Operational Regional, pentru “Reabilitarea Manastirii Golia – etapa II”.

Proiectul, in valoare totala de peste 25 milioane lei, presupune restaurarea si conservarea picturilor murale interioare, frescelor catapetesmei de la Biserica Manastirii Golia, amenajarea cailor de acces pietonale si carosabile catre obiectivul de patrimoniu, lucrari si dotari pentru asigurarea iluminatului exterior, a iluminatului de siguranta si a celui decorativ.

Pe langa aceste lucrari, necesare punerii in valoare a bijuteriei arhitecturale, se vor face investitii in amenajarea infrastructurii rutiere din vecinatatea monumentului si dotarea cu mobilier urban.

Aceasta investitie vine in complementaritatea unui proiect de restaurare finantat prin PHARE 2004-2006, care s-a derulat pe parcursul a doi ani si jumatate si a vizat lucrari de consolidare si conservare in biserica, la turnurile de intrare, precum si la Casa Memoriala “Ion Creanga”.

Ctitorita de Marele Logofat Ioan Golia in a doua jumatate a secolului al XV-lea, Manastirea Golia, a fost premiata in cadrul Programului Europa Nostra 2012 pentru excelenta in cultura si conservare.

Punerea in valoare a acestui monument va genera un punct de atractie pentru cei aproximativ 200.000 turisti previzionati, constituind si premise de dezvoltare economica pentru comunitatea locala.

Sursa: ADR Nord-Est

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.