Se simplifica modul in care fermierii vor primi subventii

tineri_fermieri.jpg

Ministerul Agriculturii vrea sa simplifice, prin ordonanta de urgenta, modul in care fermierii vor beneficia de subventii. Altfel, riscam sa nu ne incadram in calendarul stabilit de UE. Proiectul prevede si majorarea salariilor angajatilor din Directiile Agricole care acorda sprijin si asistenta tehnica de specialitate fermierilor cu pana la 75%.

Romania beneficiaza in perioada 2014-2020 de importante alocari financiare de la Uniunea Europeana, bani pe care este imposibil sa ii acceseze in timp util daca legislatia ramane ca acum, este concluzia Ministerului Agriculturii, prezentata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta prin care se doreste simplificarea procedeelor. Proiectul de OUG vrea sa modifice Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 3/2015 referitoare la schemele de plati care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

Ce se schimba

Potrivit proiectului de OUG, una dintre modificarile esentiale propuse se refera la reducerea ratei de eroare (diferenta dintre suprafata declarata de fermier si cea aratata de aplicatia GIS) prin declararea suprafetelor utilizate la momentul digitizarii terenului in aplicatia GIS pusa la dispozitie de catre Agentia de Plati si Interventie. Astfel, in cadrul blocului fizic, detalierea pe culturi, structura acestora si parcele se va face  in cererea unica prin completarea declaratiei pe suprafata. Prin aceasta simplificare se elimina erorile de identificare si localizare a parcelelor, ceea ce va duce implicit la diminuarea ratei de eroare si la simplificarea modului de depunere a cererii unice de plata.

Totdata, proiectul de OUG prevede aplicarea unitara a masurilor reglementate atat pentru sectorul vegetal cat si sectorul zootehnic.

Nu in ultimul rand, se doreste modificarea mai multor articole din OUG 3/2015 pentru simplificarea numarului de formulare pe care fermierul trebuie sa le prezinte la APIA pentru dovedirea calitatii de fermier activ. Exista, de asemenea, articole care se doresc a fi modificate pentru reducerea birocratiei, dar si din necesitatea unei mai bune intelegeri a modului de detaliere pe culturi a suprafetelor de catre fermier si a facilitarii accesarii platilor directe. Aceasta avand in vedere realitatile Romaniei referitoare la suprafata minima pe care pot fi infiintate culturi in sere si solare.

Risc mai mic de a primi amenzi

Modificari sunt si in ceea ce priveste amenzile, astfel ca fermierii sa nu fie sanctionati suplimentar pentru scheme de sprijin acordate in complementaritatea platilor directe, in acest sens fiind necesara precizarea referitoare la sfera de aplicabilitate a normelor de ecoconditionalitate, conform prevederilor regulamentelor europene in vigoare. De asemenea, se doreste modificarea OUG 3 si pentru o interpretare corecta si excluderea de la plata doar a schemei/ schemelor pentru care a fost constatata crearea de conditii artificiale, fara a afecta celelalte scheme de sprijin solicitate prin cerere unica de plata.

Salarii cu pana la 75% mai mari pentru angajatii directiilor pentru agricultura

Potrivit proiectului de OUG, simplificarea metodologiei de acordare a subventiei va fi coroborata si cu stimularea financiara a angajatilor din structurile subordonate Ministerului Agriculturii care ii sprjina pe fermieri in demersul de depunere a cererilor si nu numai. Salariile de baza ale personalului din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a Municipiului Bucuresti care acorda sprijin si asistenta tehnica de specialitate fermierilor se majoreaza cu 25 de clase de salarizare succesive fata de clasa detinuta, fara a depasi in total numarul maxim de clase de salarizare stabilit pentru  personalului platit din fonduri publice. Potrivit legii salarizarii, acesta inseamna ca angajatii respectivi vor beneficia de un plus la salariu cuprins intre 62,5% si 75%, potrivit legii salarizarii. „In vederea consolidarii capacitatii administrative, a reducerii ratei de eroare privind schemele de ajutor si masurile de sprijin avand ca sursa de finantare FEGA si FEADR, Directiile pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti sprijina beneficiarii in domeniul gestionarii exploatatiilor agricole, ca parte a sistemului de gestionare a asistentei comunitare nerambursabile. Importanta activitatilor desfasurate in acest domeniu pentru indeplinirea obiectivelor si orientarilor pentru politica agricola comuna induce si un nivel corespunzator de salarizare a personalului acestor structuri din subordinea MADR”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top