Se simplifica procedurile de autorizare a intreprinderilor

Memorandumul „Imbunatatirea mediului de afaceri – reducerea/simplificarea procedurilor administrative de autorizare a intreprinderilor”, aprobat de Guvern miercuri, 04 martie 2009, vizeaza reducerea a peste 20 de proceduri de autorizare a intreprinderilor si generalizarea implementarii autorizarii tacite. 

Aceste simplificari vin ca urmare a angajamentelor asumate de Romania in cadrul Programului National de Reforme 2008-2010 (PNR), respectiv prin Planul de actiuni suplimentare pentru implementarea PNR 2008-2009. 

MIMMCMA, a urmarit pe parcursul anului 2008 implementarea celor 2 actiuni, astfel: a identificat cu ministerele responsabile un numar de 21 de autorizatii care pot fi eliminate si a promovat proiectul de OUG pentru modificarea si completarea OUG nr. 27/2003 privind procedura autorizarii tacite. Schimbarea formulei guvernamentale nu a mai permis aprobarea calendarului de reducere a procedurilor de autorizare identificate si a proiectului de OUG la termenele planificate. 

Pe parcursul anului 2009, trebuie adâncit procesul de examinare a procedurilor de autorizare/licentiere din perspectiva solicitata de mediul de afaceri, prin:

  • definirea calendarului de eliminare a celor 21 de proceduri de autorizare si eliminarea acestora pâna la sfârsitul lunii iunie 2009;
  • continuarea procesului de examinare a procedurilor de autorizare la nivelul autoritatilor emitentedin perspectiva aplicarii principiului “Ganditi mai intai la scara mica” pentru identificarea celor mai impovaratoare proceduri de autorizare si aprobarea pana la 31 mai a.c. a calendarului de eliminare a acestora;
  • promovarea proiectului de OUG pentru modificarea si completarea proiectului de OUG nr. 27/2003 privindprocedura autorizarii tacite si adoptarea de catre Guvern pana la data de 30 aprilie a.c.

Masurile adoptate vizeaza urmatorul impact:

  • ameliorarea accesului pe piata al intreprinderilor prin utilizarea unor proceduri simplificate;
  • sustinerea implementarii Directivei servicii nr. 2006/123, având in vedere ca cele 21 de proceduri de autorizare inventariate in 2008 se refera la simplificarea administrativa ceruta de directiva, respectiv pentru unele activitati din constructii, energie electrica si gaze naturale, viticultura, transporturi, turism
  • dezvoltarea serviciilor de e-guvernare la nivelul intregii administratii ca efect al implementarii tacite.

DAE este coordonatorul national pentru implementarea PNR si, in acest context, va trebui sa urmareasca imbunatatirea continua a mediului de afaceri ca factor in incurajarea spiritului antreprenorial.

Aceasta simplificare vine ca raspuns la recomandarile specifice de tara formulate de Comisia Europeana in Raportul strategic din 2007 si 2008 referitoare la imbunatatirea mediului de afaceri.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.