Securitatea in mediul wireless

Comunicaţiile wireless reprezintă o tehnologie cu o creştere foarte rapidă, care permite oamenilor să acceseze reţelele şi serviciile fără a fi nevoie de o conexiune prin cablu.

Pe măsură ce costurile echipamentelor wireless scad, reţelele wireless devin din ce în ce mai folosite, în campusuri studenţeşti, în parcuri de afaceri, clădiri de birouri sau case particulare.

Una din problemele ridicate de rețelele wireless ține de securitate.

În acest sens NIST Computer Security Division publică Guidelines for Securing Wireless Local Area Networks (WLANs). Documentul poate fi accesat AICI.

Documentul este un draft iar până pe 28 octombrie se acceptă comentarii, idei, îmbunătățiri. Acestea pot fi trimise la adresa [email protected], folosind mesajul "Comments SP 800-153" în subiect.

Valentin Mazareanu

Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

0 Replies to “Securitatea in mediul wireless”

  1. Valentin spune:

    Asadar, legea ce reglementeaza problema din discutia noastra este „Legea nr. 13/2007, legea energiei electrice” (http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_energiei_electrice_13_2007.php).
    Cred ca problema merita analizata alaturi de un avocat.
    Va redau un punct din lege:
    Art. 41(4) Terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la intrarea in vigoare a prezentei legi sunt si raman in proprietatea publica a statului.

  2. Mihaila Raul spune:

    Multumesc domnului Mazareanu pentru raspuns. Daca ar fi dupa mine maine le-as taia. Ba chiar as plati pentru acest lucru. Macar sa le bage prin pamant. Dar e ca la legea expropierii. Fac drum prin curtea ta si nici nu te intreaba. Cat despre despagubiri, tot ei stabilesc plafoanele.
    Dar stiu ca au existat situatii si mai nedrepte. Bunicul meu era de pe Valea Bistritei. Comunistii au facut barajul de la Bicaz si au mutat gospodarii intregi. Bunicul avea doua carciumi in Hangu si atelier manufacturier de facut incaltaminte. In Piatra Neamt a ajuns muncitor la Petrocart. Celalalt bunic a trecut prin cooperativizare. Statul i-a luat boii la propriu + vaci, cai, oi si 17 hectare de pamant. A ajuns lucrator la CAP. Adevarate drame.

  3. ionut spune:

    „situatia este de interes national. Asadar au drept prin lege”

    Etatism pur! Ce-i aia „interes national”? De cand se confunda natiunea cu o parte a ei?
    Deci, n-au nici un drept prin lege, ci doar un privilegiu oferit de legislatie.
    Cere-le despagubiri sau taie-le! Sau cere-le sa le mute la 50 de metri inaltime! Si atunci insa pot avea probleme daca te hotarasti sa construiesti un bloc inalt de 60 de m…

  4. Valentin spune:

    Buna ziua dle. Mihaila.
    Cred ca apartin Transelectrica iar in acest caz situatia este de interes national. Asadar au drept prin lege sa aiba stalpi amplasati pe terenul dvs. Si pe terenul meu de altfel (si asa se face ca stiu raspunsul).
    Sincer, as vrea si eu sa se poata face ceva.
    Cat despre Wireless energy transfer … ma indoiesc ca se va investi in viitorul apropiat in asa ceva.

  5. Mihaila Raul spune:

    Am o intrebare la dvs. ca nu ma pricep. Am acasa pe deasupra terenului niste linii de inalta tensiune, care sunt extrem de deranjante in peisaj. Mai mult, nu cred nici ca sunt prea sanatoase. In plus, EON electrica nu plateste nimic pentru ca imi traverseaza terenul. Ca proprietar de teren, intr-un stat serios, ar fi trebuit sa fiu despagubit. Sau sa am posibilitatea sa le dau jos.
    Intrebarea e urmatoarea: este posibil ca in urmatorii 10 ani energia electrica de acest gen sa poata sa fie transportata wireless? Se fac studii in acest sens?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top