Cinci sectoare de plaja de pe litoralul romanesc au fost extinse cu 33 de hectare, cu ajutorul fondurilor europene, proiectul dedicat urmand sa se finalizeze efectiv pana la sfarsitul lunii iunie, a declarat Nicolae Barbieru, directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR).
„In privinta lucrarilor de investitii finantate din Fonduri Externe Nerambursabile (Fondul de Coeziune-Axa Prioritara 5 POS Mediu), pana la sfarsitul lunii iunie vor fi finalizate cinci obiective de investitii si trei asistente tehnice. Printre obiectivele ce se finalizeaza mentionam: ‘Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud) Municipiul Constanta si Eforie Nord’, dar si ‘WATMAN — Sistem Informational pentru Managementul Integrat al Apelor’. Romania, prin lucrarile care au avut loc in cadrul proiectului „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre in zona Municipiului Constanta (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud) si Eforie Nord’, a facut un prim si important pas in cadrul actiunilor de stopare a fenomenului de eroziune de pe tarmul litoralului romanesc al Marii Negre, acesta fiind unul dintre cele mai ambitioase si frumoase proiecte pe care tara noastra le implementeaza in prezent„, a explicat Barbieru.
Potrivit oficialului, contributia ANAR la proiectul de reabilitare a plajelor a constat in accesarea fondurilor europene, implementarea si monitorizarea proiectului.
„Reamintim faptul ca, prin acest proiect, Romania si-a extins litoralul cu o suprafata de peste 33 de hectare pe cele cinci sectoare de plaja incluse in proiect (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud si Eforie Nord), iar plajele sunt mai late cu peste 100 de metri si asigura protejarea pe o lungime de 7,3 km de plaja impotriva riscului de eroziune, prin intermediul unor masuri structurale (diguri submerse, imerse, epiuri)”, a spus directorul general al ANAR.
Proiectul „Protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru si Tomis Sud) Municipiul Constanta si Eforie Nord” este finantat prin Programul Operational de Mediu, invaloare de 170 de milioane de euro.
Conform Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), Administratia Bazinala de Apa Dobrogea — Litoral (ABADL) a finalizat pregatirile incepute, inca de la jumatatea lunii februarie, si a predat, in data de 1 aprilie 2016, operatorilor de plaja, primele sectoare ecologizate. Restul loturilor au fost preluate de catre operatori in data de 15 aprilie 2016.
Noile sectoare de plaja pot fi folosite de turisti odata cu deschiderea sezonului estival din acest an.
MMAP precizeaza ca in conformitate cu legislatia nationala si europeana, aceste suprafete de plaja, construite prin fonduri europene, pot fi inchiriate operatorilor economici doar dupa finalizarea procesului de intabulare a acestora. Pana atunci, ele fac parte din domeniul public al statului si pot fi folosite cu titlu gratuit de catre cetateni.
Sursa: Agerpres