Consiliul Concurentei a demarat la solicitarea Comisiei Europene o analiza a achizitiilor de soft realizate de administratia publica din fonduri europene in exercitiul financiar care se incheie in acest an, in conditiile in care executivul comunitar are semne de intrebare in legatura cu faptul ca marea majoritate a acestor bani au ajuns doar la cateva firme.
„Exista o cerere a Comisiei Europene sa ne uitam la achizitiile publice pe zona de soft. Senzatia lor, uitandu-se la modul cum au fost cheltuite fondurile europene, este ca mare parte dintre ele au ajuns la un numar limitat de companii de pe piata romaneasca si acest lucru ridica semne de intrebare“, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Seful autoritatii de concurenta a adaugat ca aceeasi solicitare a fost adresata si in legatura cu drumurile realizate din fonduri comunitare.
„In primul caz este vorba de software-ul pentru administratia publica. E vorba de banii dati pe achizitii de IT din fonduri europene, alaturi de drumuri, acestea sunt cele doua directii in care Comisia ne-a cerut sa analizam cum au fost cheltuite fondurile europene“, adauga el.
In alta ordine de idei, Bogdan Chiritoiu a declarat ca autoritatea nu are in plan sa reglementeze functionarea unor jucatori noi care au intrat pe piata locala folosindu-se de noile tehnologii, precum americanii de la Uber, in conditiile in care aceste mutari duc la cresterea competitiei. „Au fost intalniri cu reprezentanti ai Uber. Nu au fost plangeri din partea competitorilor (in legatura cu Uber – n. red.). Romania este una dintre tarile mai relaxate, pentru ca nu sarim sa blocam noutatile din piata. La noi pretul este foarte mic, nu gasiti tari din UE unde tarifele la taxiuri sunt mai mici decat in Romania. Nu am avut pana acum plangeri si nu stiu nici de eforturi in Parlament de a bloca (Uber – n. red.), asa cum ma temeam la un moment dat. Pentru noi sunt mai degraba un lucru pozitiv. Clientii vor avea o alternativa. Este un lucru pozitiv“.
Seful autoritatii de concurenta a insistat asupra faptului ca jucatorii globali care intra in Romania folosindu-se de tehnologie – precum WhatsApp sau Uber – au un impact pozitiv pe piata locala. „Mutari in piata sunt, dar acesta este un lucru bun. Vad evolutiile ca fiind parte a unei solutii a dinamizarii pietei, cresterii concurentei, erodarii pozitiilor puternice pe care le au in piata unele companii. Mi se pare un lucru foarte bun ca este in crestere comertul online, mi-as dori foarte mult sa vad sistemele de plati avansand si sa apara alternative la serviciile bancare si poate chiar la banci in conditiile in care concurenta din sistemul bancar este net inferioara celei din zona de telecom. (…) Este ceva mai degraba benefic decat un lucru de care sa ne speriem si pe care sa sarim sa il reglementam, sa il controlam.“
Presedintele Consiliului Concurentei a mentionat ca a lansat o consultare privind achizitia PC Garage de catre eMAG dupa ce a aflat ca unii retaileri (cel.ro – n. red.) sunt de parere ca tranzactia ar trebui sa fie respinsa. „Am aflat din ZF ca sunt retaileri din piata nemultumiti de preluarea PC Garage de eMag, de aceea am spus ca vom analiza tranzactia“.
Solicitat sa comenteze acordurile semnate la finele anului trecut de Orange si Telekom, prin care cele doua companii isi ofera acces reciproc la retele, Bogdan Chiritoiu a spus, in prima sa interventie publica pe aceasta tema, ca autoritatea monitorizeaza comportamentul celor doi operatori. „Aici e un anumit dans al echivocului. Ce si-ar dori companiile? Si-ar dori sa primeasca de la noi o garantie ca nu vor fi sanctionate niciodata. Noi incercam sa impacam si capra si varza. Incercam ca si in cazul altor industrii sa nu ne opunem lucrurilor care au sens economic, care duc la eficienta economica. Din acest punct de vedere, in anumite limite, cooperarea intre companii pentru a utiliza aceleasi elemente de infrastructura reducand astfel costurile si ideal transmitand o parte din reducerile acestea spre consumatori, acesta este un lucru bun. Nu o sa dam insa niciodata o adresa in care sa spunem da, va garantam, ceea ce faceti voi este OK si atunci am gasit formula de a veni cu un set de recomandari insipirate din reglementarile europene. Oricum Comisia europeana pregateste un nou set de recomandari privind integrarea elementelor active de retea din telecom. Am incercat sa nu stam in calea acordurilor dintre companii care au o logica economica fara sa oferim insa un cec un alb. Asa trebuie interpretat ce am facut anul trecut. Treaba noastra a statului nu este sa crestem incertitudinea. Nu vrem ca statul sa mai puna si el un risc acolo pentru ca atunci lumea nu va mai avea curaj sa investeasca in nimic.“
Competitia de pe piata de telecom este la un nivel ridicat in prezent, a spus Bogdan Chiritoiu, care a adaugat insa ca se teme de o inrautatire a situatiei. „Perceptia mea este ca lucrurile merg bine in piata de telecom, mie imi este frica sa nu se inrautateasca. Mi se pare ca avem o concurenta destul de intensa intre cei patru jucatori de pe piata, servicii destul de bune fata de restul Europei, tarife mici fata de restul Europei. Ceea ce ma ingrijoreaza este tendinta de concentrare din unele tari. In ultimii ani sunt tari care au trecut de la 4 la 3 jucatori. Mai degraba as fi atent sa nu vedem o inrautatire, o reducere a concurentei pe piata romaneasca.“
Exista deci vreo discutie intre jucatorii mari in legatura cu o fuziune in Romania, au venit spre Concurenta „cupluri“ de operatori care sa testeze reactia institutiei la o tranzactie, asa cum au facut in trecut RCS&RDS si UPC? Nu, spune seful Concurentei. „Nu stiu sa existe discutii (privind o fuziune, achizitie). Raspunsul este ca vom analiza orice operatiune notificata, caz cu caz, dar ca linie generala nu mi-as dori sa vad o reducere a concurentei in zona telecomunicatiilor. (…)Intelegem si plangerile pe care le face industria, dar le intelegem pana la un punct. Adica nu le intelegem foarte mult. Industria ne spune – avem costuri mari de investitii, ca atare trebuie sa acceptati reducerea numarului de jucatori ca sa putem creste marjele si preturile si sa ne finantam investitiile. Dar cel putin in ultimele luni tendinta la nivelul Comisiei si a statelor membre este sa se spuna <<nu>>, vrem sa mentinem o concurenta puternica pe pietele nationale, sunteti foarte liberi sa fuzionati intre tari, nu avem o problema daca va integrati intre mai multe tari.“
Sursa: Ziarul Financiar