Antoniu Poienaru: “Impactul PAC 2014-2020 asupra Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole(LPIS)”

antoniu-4.jpg

Antoniu Poienaru scrie pe blogul sau despre ipmpactul PAC 2014-2020 asupra Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole(LPIS)”.

“Plecand de la definitia blocului fizic(BF) ca fiind o suprafata de teren unic identificata, cu limite stabile, utilizata in scopuri agricole de unul sau mai multi fermieri ce contine una sau mai multe parcele agricole, s-a observat ca noua Politica Agricola Comuna(PAC 2014-2020), definita in Planul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020, influenteaza in continuare in mod dramatic Sistemul de Identificare a Parcelelor Agricole(LPIS).

Factori de risc

Au crescut factorii de risc folositi in analizele de risc premergatoare controalelor clasice si prin teledetectie.Exista o tendinta a fermierilor de a-si mari declarativ suprafetele, din nestiinta sau pentru a obtine sume mai mari prin noile pachete financiare, ceea ce duce automat la suprapunerea lor cu parcelele invecinate ale altor fermieri sau supradeclararea blocurilor fizice si modificarea limitelor acestora..

Corectarea acestei tendinte, necesita o reconsiderare a limitelor parcelelor sau a blocurilor fizice

Cheltuielile aferente unei asemenea actiuni, suportate din bugetele nationale s-ar justifica, daca, subventiile s-ar conditiona. Simplul angajament prin care esti obligat sa respecti norme de ecoconditionalitate si sa ai o activitate agricola, nu este relevant fara a conditiona banii proveniti din astfel de subventii, de achizitia unor utilaje de intretinere sau animale. Astfel, fermierul ar fi interesat sa-si stabilizeze limitele parcelelor, fara presiunea unor sanctiuni, limite invadate anual fie de zonele neagricole fie de suprapunerea cu alte parcele ale altor fermieri.

Ma refer in mod special la micii fermieri care constituie marea majoritate a beneficiarilor de subventii.

Un alt factor de risc ar fi inconstienta unor functionari, chiar si in anul de gratie 2016, de a prezenta fermierilor eronat noua politica agricola comuna, dar si refuzul de a inregistra solicitarile celor care doresc pachete financiare in plus. Motivul principal este acela de a nu avea probleme in raportarea observatiilor privind blocurile fizice, justificarea erorilor de neconformitate aparute in urma controalelor, erori purtatoare de sanctiuni pecuniare in dauna fermierilor”

Citeste continuarea articolului pe blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top