Selectia proiectelor depuse in cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

Joi, 31 ianuarie 2019, s-a desfasurat la Timisoara cea de-a sasea reuniune a Comitetului Comun de Monitorizare al Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia.

Cu aceasta ocazie, au fost aprobate si propuse spre finantare 33 de proiecte din cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte, in valoare totala de aproximativ 20 de milioane de euro.

Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia continua finantarea proiectelor de cooperare transfrontaliera in zona de granita romano-sarba pentru perioada de programare 2014-2020, prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IPA II), cu sprijinul Uniunii Europene si al guvernelor celor doua state. Programul a fost aprobat de Comisia Europeana pe 6 august 2015, primul apel a fost lansat pe 15 septembrie 2015 si cel de-al doilea pe 27.11.2017.

Bugetul total al programului este de 88.124.999 euro, din care 74.906.248 euro reprezinta finantare nerambursabila din fondurile Uniunii Europene. in perioada 2014-2020, sunt finantate proiecte pe 4 axe prioritare, in domeniile:

  • promovarea ocuparii fortei de munca si serviciilor pentru o crestere favorabila incluziunii,
  • protectia mediului si managementului riscurilor,
  • mobilitate sustenabila si accesibilitate,
  • atractivitate pentru turism sustenabil.

Aria eligibila a Programului este constituita din judetele Timis, Caras-Severin si Mehedinti (din Romania) si districtele Severno Banatski, Srednje Banatski, Južno Banatski, Braničevski, Borski, Podunavski (din Republica Serbia).

In cadrul primului apel au fost contractate un numar de 34 de proiecte (32 de proiecte normale si 2 proiecte strategice) in valoare de aproximativ 46,8 milioane de euro.

Romania indeplineste rolul de Autoritate de Management prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Autoritatea Nationala fiind stabilita in cadrul Ministerului Integrarii Europene din cadrul Guvernului Republicii Serbia, iar Secretariatul Comun este organizat in cadrul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara. Auditul la nivelul Programului este realizat de catre Autoritatea de Audit de pe langa Curtea de Conturi din Romania, iar atributiile de certificare sunt indeplinite de catre Autoritatea de Management.

Toti cei interesati de cooperarea transfrontaliera finantata de Uniunea Europeana in cadrul Programului INTERREG IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia pot obtine mai multe informatii accesand site-ul programului.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top