Reabilitare termica si investitii pentru cresterea confortului pacientilor

Foto4-spital-Zlatna.jpg

In ultima zi a lunii ianuarie 2019, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, a fost semnat proiectul de finantare, prin Programul Operational Regional 2014-2020, destinat imbunatatirii gestionarii energiei si reducerii consumurilor de energie de la Spitalul Orasenesc din Zlatna, avand ca beneficiar direct aceasta institutie medicala a orasului, iar ca beneficiari indirecti, pacientii si medicii. Primarul Silviu Ponoran si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul pentru cererea de finantare ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna”, in prezenta domnului Ion Dumitrel, Presedinte al Consiliului Judetean Alba, institutie care este principalul partener in proiect. Valoarea totala a cererii de finantare este de peste 5,7 milioane lei, suma nerambursabila obtinuta fiind de circa 913 mii euro. Investitiile vor fi sustinute prin Prioritatea de Investitii 3.1.B ce vizeaza imbunatatirea eficientei energetice in cladirile publice cu fonduri nerambursabile alocate prin Programul REGIO 2014-2020.

”In zona orasului Zlatna am investit fonduri nerambursabile din Programul Operational Regional in perioada precedenta, cand am reabilitat strazi din oras. Aceasta actiune a noastra a continuat si cu fonduri nationale si cu fonduri proprii, iar acum avem reteaua rutiera si infrastructura edilitara mult mai bine puse la punct, in folosul cetatenilor. In urma cu cativa ani, datorita si a starii precare a cladirii Spitalului si a dotarilor mai slabe, aceasta unitate medicala si-a pierdut din importanta. Nu ne putea multumi aceasta situatie, deoarece spitalul nostru poate deservi o populatie de aproape 10.000 de oameni, sau mai mult, din zona adiacenta si sanatatea cetatenilor este un lucru cu care noi nu ne jucam. In urma cu multi ani Zlatna a fost o emblema a intregii regiuni, ca urmare a exploatarii de metale neferoase si a marilor producatori din zona care le prelucrau. Ponderea acestor activitati s-a redus mult si acum intregul spectru socio-economic al orasului se reorienteaza, dar acest lucru ne obliga si la administrarea cat mai eficienta a resurselor de care dispunem. Prosperitatea orasului nostru este un obiectiv pe care ni l-am asumat si suntem decisi sa pregatim proiecte de calitate, ca sa atragem fondurile europene care completeaza resursele locale. Am pregatit mai multe cereri de finantare, pentru a investi banii publici in ceea ce s-a dovedit important pentru locuitori, in domeniul sanatatii, al educatiei si in multe altele. Acum transmitem un semnal bun medicilor si bolnavilor din zona, privind faptul ca investim fonduri europene in reabilitarea termica a Spitalului, pentru eficientizarea consumurilor de curent si gaz, precum si pentru reducerea costurilor publice”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul orasului Zlatna, in cadrul evenimentului de semnare a contractului de finantare prin programul REGIO.

Cererea de finantare pentru proiectul ”Reabilitare si modernizare cladire spital oras Zlatna” are ca obiectiv reabilitarea termica si cresterea eficientei energetice, pe langa implementarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile si gestionarea inteligenta a consumurilor energetice in cladirea a carei suprafata desfasurata este de peste 840 mp. Toate acestea se realizeaza in scopul scaderii emisiilor poluante si cresterii calitatii vietii in oras. Proiectul prevede lucrari de reabilitare termica a cladirii Spitalului Orasenesc, prin inlocuirea completa a elementelor de anvelopa, a sistemului de incalzire si producere a apei calde de consum. Vor fi derulate lucrari ce vizeaza instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice si termice pentru consum propriu, lucrari de reabilitare a instalatiei de iluminat si masuri conexe. Va fi reparat acoperisul, inclusiv sistemul de colectare si evacuare a apelor pluviale. Prin proiect se vor reface finisajele interioare in zonele de interventie, se vor repara trotuarele de protectie, se vor crea facilitati de acces, prin adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilitati. Intre lucrarile conexe sunt prevazute procurarea si montarea de lifturi, lucrari specifice necesare obtinerii avizului ISU, reabilitarea/modernizarea instalatiei electrice, inlocuirea circuitelor electrice deteriorate sau subdimensionate, inclusiv lucrari de inlocuire a tamplariei interioare.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top