Senat: Ajutoare de stat pentru crescatorii de porci in valoare de jumatate de miliard de euro

porc_6785496758940_35818800.jpg

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu 103 voturi ‘pentru’, doua abtineri si un vot ‘impotriva’, propunerea legislativa pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti. Programul, care urmeaza sa fie implementat in perioada 2017 – 2020, are alocata suma de 446 de milioane de euro.

Potrivit senatorului PSD Doina Silistru, care se numara printre initiatori, propunerea are ca obiect instituirea unei scheme de ajutor de stat avand ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele romanesti. Astfel, urmeaza sa se acorde ‘ajutoare destinate depasirii dificultatilor din sector, in sensul dezvoltarii activitatii de crestere a porcinelor si al mentinerii cel putin a nivelului actual de productie’.

In 2017 urmeaza sa fie alocate 86 de milioane de euro de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii.

,,Peste 60% din carnea de porc pe care o mancam in Romania este din import. (…) Este un sector vitregit si a ramas asa probabil si din cauza celor multi ani in urma cand am avut interzis, pe de o parte, exportul chiar al carnii de porc in carcase, neputand vorbi de porcul viu. Schema, asa cum a venit ea in prima faza la noi la comisie, a suferit modificari in sensul in care cei 446 de milioane de euro sunt prinsi in acest moment in lege, cei 86 de milioane pentru anul acesta sunt, de asemenea, prinsi in lege, dar ceea ce este important si nu s-a spus aici este ca exista un amendament in urma caruia aceste sume care nu s-au consumat in acest an vor fi reportate in viitor”, a explicat, in timpul dezbaterilor, senatorul PNL Costel soptica.

Senatul este prima Camera sesizata, for decizional in acest caz fiind Camera Deputatilor.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.