Sesiune de inscriere pentru validarea producatorilor in programele „Rabla Clasic” si „Rabla Plus”, in perioada 6-8 martie

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) demareaza, in perioada 6-8 martie, sesiunea de inscriere in vederea validarii solicitantilor producatori in cadrul programelor „Rabla” si „Rabla Plus”.

Potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei, intervalul de inscriere a fost aprobat prin intermediul a doua Dispozitii ale presedintelui AFM emise in data de 28 februarie 2018.

Saptamana trecuta, Ministerul Mediului a publicat pe site-ul propriu, spre dezbatere publica, Proiectul de Ordin de ministru privind modificarea si completarea Ghidului de finantare a Programului de stimulare a innoirii Parcului auto national 2017 – 2019.

Documentul, care poate fi consultat pana pe data de 9 martie 2018, cuprinde o serie de modificari fata de varianta anterioara, printre care introducerea conditiei de valabilitate a inspectiei tehnice periodice (ITP) a autovehiculului uzat, la momentul depunerii dosarului de acceptare, pentru persoane juridice, respectiv la momentul inscrierii la producatorul validat, pentru persoane fizice.

De asemenea, este introdus termenul de 60 de zile de la publicarea listei persoanelor juridice de drept privat acceptate pentru inscrierea la producatorii validati, precum si lansarea spatiului privat virtual pentru emiterea certificatelor de atestare fiscala.

In plus, va exista obligatia inmatricularii autovehiculelor noi achizitionate prin intermediul programelor „Rabla” si „Rabla Plus”, pe numele beneficiarilor, in termen legal de la emiterea facturii de achizitie, pentru persoane juridice care primesc ajutor de minimis, si se elimina data de 31 decembrie ca limita de valabilitate a notei de inscriere, prin urmare aceste documente urmand sa fie valabile 120 de zile de la data emiterii. in acest sens, emiterea facturii si introducerea datelor aferente vor fi facute in termenul de valabilitate a Notei de inscriere.

Noile prevederi din Ghidul de finantare mai fac referire la faptul ca: monitorizarea ajutoarelor de minimis consta in verificarea respectarii obligatiei referitoare la inmatricularea autovehiculelor noi, recuperarea ajutoarelor de minimis si, nu in ultimul rand, introducerea unui termen de 7 zile pentru solutionarea neconcordantelor referitoare la informatiile aferente cererilor de decontare depuse de catre producatorii validati, sub sanctiunea neincluderii in respectiva cerere de decontare a facturilor nesolutionate.

In data de 22 februarie, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat ca programele „Rabla Clasic” si „Rabla Plus” pentru 2018 ar putea demara „in cel mai scurt timp posibil”, respectiv pana la jumatatea lunii martie.

„Ghidurile sunt in dezbatere publica, deci, in urmatoarele doua saptamani, sper sa putem sa incepem finantarea. Noi ne dorim foarte mult ca, impreuna cu producatorii si dealerii, sa putem sa facem o lansare propriu-zisa, cand se apasa pe buton. in paralel, am prins bani in buget si pentru statiile de incarcare a masinilor electrice. La ora actuala, avem un plan multianual prin care sa dezvoltam o infrastructura (…) vom avea o intalnire cu toti ‘benzinarii’, astfel incat sa le aducem la cunostinta ca ar trebui ca fiecare dintre dumnealor sa poata sa-si doteze locatiile cu astfel de statii de reincarcare, iar dezvoltarea infrastructurii sa fie facuta si in consonanta cu dezvoltarea infrastructurii mari din Romania, adica pe drumurile nationale, pe drumurile expres sau pe lungimea autostrazilor, astfel incat sa nu pleci de acasa si sa te lase masina in drum”, a subliniat ministrul de resort.

Potrivit ministrului, valoarea voucherului acordat la casarea unei masini mai vechi de opt ani va fi tot de 6.500 de lei, ca in 2017. in acelasi timp, toate tichetele valorice, atat pentru autovehiculele hibrid, cat si pentru cele care au emisii de carbon de sub 130 de grame, vor fi de 1.000, respectiv 1.500 de lei, iar pentru achizitia unei masini electrice 100% bonusul acordat va fi de 10.000 de euro.

In 2017, programele „Rabla Clasic” si „Rabla Plus” au debutat la data de 18 mai. Bugetul anuntat la momentul respectiv, in cazul programului „Rabla Clasic”, se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru „Rabla Plus” la 45 de milioane de lei. Ulterior, pe data de 11 octombrie, Guvernul a aprobat, in sedinta saptamanala, suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului „Rabla Clasic” pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de prime de casare suplimentare s-au epuizat cinci zile mai tarziu, in numai 30 de minute.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top