Siegfried Muresan a prezentat la Strasbourg prioritatile PE pentru bugetul UE 2018: Crestere economica, locuri de munca, securitate

Siegfried-Muresan.jpeg

Eurodeputatul Siegfried Muresan, negociatorul-sef al Parlamentului European pentru bugetul anual al UE pe 2018, a prezentat spre dezbatere in plenul PE de la Strasbourg, ca prioritati politice ale bugetului Uniunii pe anul viitor cresterea economica, crearea locurilor de munca si asigurarea securitatii la nivel european, documentul urmand sa primeasca vot in plenul Legislativului european astazi dupa-amiaza.

„Prioritatile noastre politice vor fi doua, crestere economica si locuri de munca, si, in al doilea rand, securitate. (…) Acestea sunt domeniile in care cetatenii Europei asteapta actiuni din partea UE, crestere, locuri de munca si siguranta”, a declarat Siegfried Muresan, in cadrul dezbaterii din plenul PE reunit la Strasbourg pe marginea prioritatilor politice ale Legislativului european privind bugetul Uniunii pentru 2018.

Negociatorul-sef al PE pe bugetul UE pe 2018 a explicat ca pentru atingerea obiectivelor legate de crestere economica si crearea de locuri de munca este nevoie ca UE sa investeasca mai mult in „infrastructura, inovatie, cercetare”.

„Sa sustinem mai mult IMM-urile, sa investim mai mult in activitatea antreprenoriala de inalta calitate. Proiecte ca (…) Orizont 2020, COSME, Erasmus (…) trebuie sa fie in bugetul UE pentru anul viitor, pentru ca trebuie ca economia UE sa devina mai competitiva, mai credibila si in ochii investitorilor. in felul acesta vom asigura crestere economica si asigurarea locurilor de munca”, a declarat Muresan.

Referindu-se la domeniul securitatii, raportorul principal al PE pe bugetul UE pentru 2018 a subliniat ca aceasta trebuie abordata, atat in planul intern al Uniunii, cat si extern.

Pentru securitatea interna, dupa cum stim cu totii, exista mijloace financiare in Sectiunea III, dar sunt foarte limitate. intrebarea este cum vom putea avea impactul scontat cu resurse limitate? si eu propun sa consolidam responsabilitatea agentiilor europene care au responsabilitati in acest domeniu. FRONTEX, EASO, EUROPOL, EUROJUST trebuie sa aiba o activitate mai bine sustinuta si sa coopereze intre ele pentru a crea un efect de sinergie”, a declarat Muresan.

Tot in privinta securitatii interne, el a punctat necesitatea existentei unor „proiecte pilot de aparare care au fost lansate anterior de catre Comisie”.

„Pana acum am cheltuit bani in cele 28 de state membre din Uniune pentru industriile apararii, pentru obiectivele de aparare, dar acum trebuie sa cheltuim bani impreuna pe plan european si sa partajam rezultatele”, a spus negociatorul-sef al PE pe bugetul UE pentru 2018.

El a vorbit si despre dimensiunea externa a securitatii UE. „si as dori sa fim, din acest punct de vedere, solidari si in ce priveste vecinatatea estica a UE, pentru ca exista tari care au semnat acordul de asociere, Ucraina, Georgia si Republica Moldova. Ele, in clipa de fata, sunt supuse unei politici mai agresive din partea Federatiei Ruse. Noi trebuie sa consolidam independenta justitiei, statul de drept, sa contracaram spalarea de bani in aceste state vecine. Dupa aceea sa ne concentram si pe vecinatatea din sud, nordul Africii, statele din Orientul Mijlociu. si de aici vine spre noi un flux migrator. Trebuie ca UE sa-i sustina pe refugiati in tarile de origine”, a declarat Muresan.

Europarlamentarul a vorbit in prezentarea sa si despre alte prevederi financiare ale bugetului UE pe 2018, subliniind necesitatea consolidarii programului Erasmus si implementarea proiectului „Interail”, potrivit caruia fiecare tanar european, la implinirea varstei de 18 ani, sa poata beneficia din bugetul UE de o calatorie prin statele europene pe termen de 30 de zile pentru a invata mai multe despre Europa, pentru a-si exersa cunostintele de limbi straine deprinse in scoala si a vedea care sunt eventuale sanse de incadrare in munca. „Din acest punct de vedere, noi am solicitat Comisiei Europene sa faca o propunere legislativa pentru ca proiectul Interrail sa devina realist si durabil”, a mai spus Muresan.

Comisarul european pentru buget Gunther Oettinger a declarat, la randul sau, ca dezbaterea de marti seara din plenul PE reprezinta inceputul pregatirii bugetului UE pentru 2018. „Am citit raportul colegului Muresan si am citit atent prioritatile pe care le stabileste si pot sa va spun ca, pana acum, Comisia este de acord cu prioritatile si asteptarile din acest raport pentru exercitiul bugetar 2018 si este de acord in mare parte. De altfel, liniile directoare care au fost stabilite in 21 februarie in Consiliu sunt in armonie cu punctele exprimate de catre Parlament. Baza de pornire pentru o dezbatere buna a propunerilor bugetare este stabilita pentru ca Parlamentul, Comisia si Consiliul vor discuta despre aceasta planificare si bazele sunt bune”, a declarat Oettinger.

El a subliniat ca bugetul UE pe 2018 nu va fi foarte diferit de bugetul Uniunii pentru anul in curs, dar a punctat necesitatea folosirii instrumentului flexibilitatii.

Plecam de la premiza ca sarcinile noastre, prioritatile, dar si provocarile vor fi similare cu cele din 2017, in mare parte. Pe de-o parte avem cresterea si investitiile in Europa, care trebuie sa duca la mai multa ocupare. Exact aceasta este o prima prioritate cu care suntem de acord. si o a doua prioritate este securitatea. Avand in vedere migratia, avand in vedere si alte subiecte de actualitate e vorba de securitatea interna si externa si noi vom tine cont de aceste doua subiecte in propunerea noastra bugetara pe care o vom face anul acesta, si vom tine cont de experiente si de cheltuielile realiste pe care le vom avea”, a spus Oettinger.

Comisarul european pentru buget a precizat ca pe 27 martie va avea loc o prima intalnire in format „triloc”, Comisie-Consiliu-Parlament, pe marginea bugetului UE pentru 2018.

in cadrul dezbaterii, europarlamentarul PSD Victor Negrescu a vorbit despre necesitatea evaluarii impactului programelor derulate din bugetul UE.

Pe langa liniile generale, ce propun este de a vedea care au fost efectele fiecarui program sau actiune finantata si cum au fost cheltuiti banii europeni. Platitorii de taxe au nevoie de aceste lucru, noi avem nevoie sa recladim increderea in programele europene. De aceea sustin cu fermitate fonduri suplimentare pentru programele cu cel mai mare impact. Erasmus, Politica de Coeziune, Orizont 2020, fara insa a ignora nevoia de precizie, de inovatie, de a investi in tineri. (…) Orice reforma a sistemului de finantare european trebuie sa tina cont de valorile noastre comune si ma refer aici la solidaritate si coeziune”, a declarat Negrescu.

Europarlamentarul Monica Macovei a afirmat in cadrul aceleiasi reuniuni ca numai „o disciplina bugetara” poate ajuta UE sa reactioneze la situatiile de criza. Ea a subliniat necesitatea alocarii unor fonduri suplimentare pe domeniile ce tin de „securitatea Europei si siguranta cetatenilor”. „De exemplu, bugetul actual al Fondului pentru Securitate Interna este de aproximativ 700 de milioane de euro pentru toate statele Uniunii si cred ca este insuficient. El va trebui marit in 2018 tocmai pentru a asigura o infrastructura eficienta, moderna in toate statele UE pentru a lupta cu terorismul si a proteja vietile oamenilor”, a spus Macovei.

Votul asupra prioritatilor politice ale Parlamentului European pe bugetul UE pentru 2018 va fi dat de plenul PE miercuri dupa-amiaza.

Sursa: Agerpres

One Reply to “Siegfried Muresan a prezentat la Strasbourg prioritatile PE pentru bugetul UE 2018: Crestere economica, locuri de munca, securitate”

  1. Balici Mihai spune:

    UE nu mai are multa viata
    Toti acesti europarlamentari sa revina in tara pe salarul mediu pe economie si nu pe 10-20.000 de euro/luna platiti din cei 2 miliarde de euro cu care contribuie Romania anual la bugetul UE si abia ia inapoi un miliard de euro
    Au ajuns europarlamentari toate nevestele , nepotii ,amantele etc si pe urma ne miram de ce nu merge UE si se va prabusi cat de curand

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top