Soarta celor peste 10.000 de antreprenori romani care au afaceri la Londra

antreprenori.jpg

Unul din zece romani care s-a mutat in Marea Britanie in ultimii ani a ales sa devina antreprenor datorita birocratiei reduse, interesului crescut al finantatorilor si piata de desfacere fara granite. Peste 10.000 de antreprenori romani au descoperit in Londra un mediu de afaceri in care joaca dupa alte reguli decat cele de acasa. De fapt, datele Institutului National de Statistica arata ca Marea Britanie este singura tara de destinatie cu valori in crestere ale emigrantilor romani.

Fata de anul 2008, numarul celor care au ales sa emigreze in Italia, Spania si Germania s-a injumatatit, in timp ce fluxul catre Marea Britanie a crescut de cateva ori. Ana Maria Oprea, o tanara de 30 de ani care a ales in urma cu un an sa renunte la pozitia de redactor-sef la Bucuresti si sa-si incerce norocul in Anglia, se afla printre ei. A gasit repede un post de receptionera la un hotel din orasul de pe Tamisa si de atunci, spune chiar ea, traieste ca in romanele lui Jane Austen.

S-a adaptat repede la viata de acolo si a observat ca Londra a devenit principalul pol de atractie pentru forta de munca romaneasca, dar si pentru conationalii dornici sa inceapa o afacere. Chiar in comunitatea in care locuieste, in suburbiile capitalei britanice, antreprenorii romani ruleaza afaceri ca acasa, iar Ana Maria Oprea povesteste despre un antreprenor roman pe care il cunoaste si care „are o firma de constructii de mai bine de zece ani si are contract cu supermarketuri precum Lidl, Asda si Tesco si ii merge foarte bine. Ne-am vazut recent la o cununie si cauta sa isi cumpere o casa in Londra“.

Firmele de constructii ocupa primul loc in domeniile de activitate preferate de antreprenorii romani de la Londra, conform raportului „Enterprise and Innovation“ al companiei Makwana Consulting Ltd. Dintre cele 10-11.000 de firme romanesti din regat, 15% au activitati in constructii si imobiliare, iar alte 10% in manufactura. Documentul mai arata ca varsta medie a proprietarului roman de afacere la Londra este de 33 de ani si ca, in 75% dintre cazuri, este barbat. O treime dintre firmele deschise de romani au sediul social chiar in Londra, iar o mare parte in orasele din zonele adiacente metropolei, cu precadere Harrow si Milton Keynes.

Apetitul crescut al antreprenorilor romani pentru Londra vine simultan cu faptul ca in 2014 Londra a ocupat pentru prima data locul intai in clasamentul celor mai bune orase pentru afaceri la nivel mondial realizat de compania de audit si consultanta fiscala PricewaterhouseCoopers, depasind la mare distanta Singapore si New York. Studiul „Cities of Opportunity“ pune accent pe o serie de factori care contribuie la succesul marilor zone metropolitane. Londra este de asemenea singurul oras care a reusit sa ia cel mai mare punctaj la trei din cele zece categorii luate in calcul de expertii de la PwC: gradul ridicat al deschiderii mediului de afaceri fata de companii straine, nivelul crescut al adoptarii celor mai noi tehnologii, precum si contextul economic extrem de favorabil.

Londra se afla in top 5 la nivel mondial si la usurinta modului cum se deruleaza afacerile, dar si la capitalul intelectual al fortei de munca. Capitala Marii Britanii este si orasul preferat al celor care doresc o relocare profesionala, dupa cum mai arata studiul celor de la PwC.

Sursa: Businessmagazin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top