Solutii de la specialistii internationali pentru finantarea investitiilor locale

drumuri.jpg

drumMecanismele de finantare a proiectelor locale, prin programele de investitii ale Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) vor putea fi imbunatatite, ca urmare a unei analize realizate de Banca Mondiala pentru minister.

Analiza releva, in primul rand, necesitatea continuarii unui program guvernamental de finantare a proiectelor de infrastructura din tara, asa cum este Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), sau unul similar. Programul vine in completarea fondurilor europene disponibile in urmatorii ani in acest sector.

Analiza Bancii Mondiale aduce si recomandari de imbunatatire a modului de coordonare a investitiilor publice si de eficientizare a criteriilor de prioritizare utilizate in selectarea proiectelor.

„Dorim sa finantam scoli in acele sate care au cea mai mare nevoie de astfel de interventii si sa coordonam lucrarile de modernizare a drumurilor cu cele din subteran, pe care le presupun proiectele de canalizare si alimentare cu apa. Am imbunatatit continuu Programul National de Dezvoltare Locala, am revenit de mai multe ori asupra mecanismului de finantare, ca urmare a analizelor proprii realizate la nivelul Ministerului Dezvoltarii si am asigurat permanent transparenta programului – prin publicarea listelor pe site. O analiza externa poate duce la mecanisme de prioritizare si coordonare mai bune”, a declarat secretarul de stat Sirma Caraman.

Analiza a fost realizata in cadrul proiectului „Coordonarea si selectia eficienta si transparenta a proiectelor de infrastructura finantate din instrumente structurale si de la bugetul de stat pentru perioada 2014-2020”, implementat de MDRAP in perioada 2014–2015. Proiectul a fost cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013. Valoarea totala eligibila a proiectului este de 15 milioane lei, din care 12,82 milioane reprezinta finantarea nerambursabila din fonduri europene, iar diferenta de 2,2 milioane, cofinantarea eligibila a beneficiarului.

Ghidul de investitii pentru drumuri judetene permite unui consiliu judetean sa isi faca un plan de investitii pentru reabilitarea/modernizarea drumurilor judetene pe care le administreaza. Ghidul, gandit intr-un mod orientativ, nu normativ, ofera o estimare privind bugetul care ar putea fi alocat de fiecare consiliu judetean si o serie de criterii obiective pentru a prioritiza investitiile pentru drumuri judetene: datele pe trafic, populatia deservita pe kilometru, conexiunea la oportunitati sau conexiunea la infrastructura majora. In masura in care planul de investitii al consiliului judetean pe 2014-2023 se afla sub valoarea propusa in acest ghid, autoritatile pot fi folosi ghidul pentru a identifica potentiale alte proiecte de reabilitare/modernizare a infrastructurii de drumuri judetene.

Ghidul de investitii pe drumuri comunale si infrastructura sociala se adreseaza in primul rand comunelor din Romania. Acesta poate fi utilizat de catre autoritatilor locale in procesul de identificare a unui pachet integrat de investitii pe anumite domenii. De exemplu, un primar ar putea identifica un necesar mai ridicat de investitii in infrastructura de sanatate, si mai scazut in unitatile de invatamant (in situatia in care acestea din urma au fost deja reabilitate, sau pe fondul unei imbatraniri a populatiei din comuna). Este doar o varianta de lucru, fiecare edil face, practic, analiza localitatii pe care o administreaza. Ghidul este gandit tocmai ca un instrument care poate ajuta la luare decizilor.

Ghidul de investitii pe infrastructura de apa-canal se adreseaza tuturor actorilor care fac investitii in acest tip de infrastructura – companii regionale de apa, consilii judetene, autoritati publice locale, companii private si alte organizatii relevante / implicate in derularea programelor de investitii. Sectorul apa-canal este foarte complex si identificarea unor proiecte prioritare este inerent dificila, insa ghidul permite planificare mai eficienta a acestui tip de investitii.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top