Solutii pentru o rata de absorbtie mai mare a fondurilor europene

rata-absorbtie.jpg

por-ghidReprezentantii MDRAP, impreuna cu reprezentantii Coalitiei Nationale pentru Absorbtia Fondurilor Structurale, s-au reunit pentru a gasi solutii care sa duca la o absorbtie ridicata a fondurilor structurale in exercitiul financiar 2014-2020.

S-au analizat o serie de propuneri de solutii printre care: simplificarea procedurilor administrative pentru depunerea si evaluarea cererilor de finantare, aplicarea unei rate a cofinantarii de 2% pentru beneficiarii si partenerii ONG, universitati, sindicate si alte organizatii nonprofit, cresterea ratei de prefinantare pentru aceste organizatii, simplificarea procedurilor de raportare si rambursare, astfel incat rambursarea sa se faca in termen de 20 de zile si motivarea financiara a functionarilor din institutii publice implicati in derularea unui proiect, dupa finalizarea acestuia.

Propunerea cresterii prefinantarii e foarte buna, cu mentiunea ca aceasta poate viza doar domeniile care nu sunt eligibile pentru rambursare (salarii etc.). In acelasi timp, ONG-urile ar trebui sa ia in considerare faptul ca va fi necesar un instrument de garantare pentru acordarea finantarii nerambursabile pentru implementarea proiectului”, a afirmat ministrul Shhaideh.

Suntem de acord si cu rambursarea cheltuielilor in termen de 20 de zile, cu conditia ca beneficiarul sa indeplineasca toate conditiile. La o cerere de rambursare pentru un proiect de infrastructura, de exemplu, se verifica achizitiile pana la nivel de suruburi. Toate acestea dureaza, de aceea, din experienta mea, la proiectele complexe, de obicei, rambursarea intarzie. Acest lucru este valabil mai ales pentru Programul Operational Regional 2014-2020, deoarece la Programul Operational Capacitate Administrativa, unde proiectele nu reprezinta investitii mari, scurtarea termenului de rambursare este posibila.”

O alta propunere, pe care am analizat-o impreuna cu echipa, este salarizarea celor implicati in gestionarea proiectelor. Se lucreaza acum la o lege a salarizarii bugetarilor si, impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene, incercam sa ne gandim la o solutie care sa lege performanta de nivelul salarizarii in domeniul public“, a adaugat doamna ministru.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.