Start-up Nation 2017: Cum iti iei masina pe banii statului, pe firma

Exec_Edu_bani.jpg

Beneficiarii din programul Start-up Nation, prin care statul va oferi firmelor mici fonduri nerambursabile de pana la 200.000 de lei (44.000 euro), vor putea sa achizitioneze si autoturisme din banii de la stat, o noutate in programele de sprijin pentru intrepriderile mici si mijlocii.

Potrivit schemei de ajutor de minimis publicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, printre cheltuielile eligibile se numara:

“Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, rulote cu sau fara motor pentru comert stradal si autoutilitare din categoria N1, N2, N3, cu exceptia vehiculelor de teren simbol G, conform Ordinului MLPTL 211/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, exceptand vehiculele de transport rutier de marfuri in contul tertilor sau contra cost, solicitate de intreprinderile care efectueaza transport rutier de marfuri in numele tertilor sau contra cost”.

Pentru firmele care au activitati de rent a car, scoli de soferi si taxi NU este limitata valoarea maxima si numarul de autoturisme achizitionate, in interiorul ajutorului nerambursabil obtinut de maximum 200.000 de lei.

Si firmele din celelalte domenii isi vor putea lua autoturism cu banii de la stat, insa acestea va trebui sa se limiteze la 1 singur autoturism pe firma, in limita a 36.000 de lei fara TVA. De asemenea, aceste firme trebuie sa justifice in planul de afaceri necesitatea achizitionarii autoturismului, se mai arata in schema de minimis.

Practic, antreprenorii cu alte firme decat de taxi, scoli de soferi si inchirieri auto isi vor putea lua masina pe firma, iar statul va plati maximum 8.000 de euro fara TVA (adica vreo 9.500 de euro cu TVA) pe acel autoturism.

Masinile trebuie sa fie noi. Aici s-ar putea incadra, de exemplu, Daciile Logan si Sandero.

NU se vor putea achizitiona masini pe banii din acest program pentru activitati de transport de marfuri in contul tertilor sau contra cost.

“In cazul in care intreprinderea beneficiara de ajutor de minimis, pe langa activitatea eligibila pentru care solicita ajutor in cadrul schemei de minimis, desfasoara si activitati de transport de marfuri in contul tertilor sau contra cost, nu poate utiliza ajutorul de minimis pentru achizitionarea de mijloace de transport marfa, decat daca se asigura, prin separarea activitatilor sau o districtie clara intre costuri, ca activitatea exclusa din domeniul de aplicare al schemei nu beneficiaza de ajutoare de minimis” – mai prevede schema de minismis.

Permisiunea de a achiziina autoturisme este o noutate in programele de sprijin IMM. Pana acum, in vechile programe Start sau SRL-D, erau eligibile autoutilitarele, nu si autoturismele.

Cati bani sunt in joc

Schema de ajutor de minimis este valabila pana la 31 decembrie 2020, platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2021. Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017 a Bugetului de Stat pe anul 2017 este de 1.713.798.000 lei. Finantarea in cadrul prezentei scheme de minmis se face din fonduri de la bugetul de stat si fonduri europene.

Prin Program se va finanta implementarea Planurilor de Afaceri, in ordinea descrescatoare a punctajelor obtinute.

Alocatie Financiara Nerambursabila va fi de maximum 200.000 lei/ beneficiar, suma care poate reprezenta 100% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societatile neplatitoare) aferente proiectului.

Prin implementarea programului in anul 2017, statul estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de maxim 10.000 de beneficiari.

Sursa: Startupcafe

2 thoughts on “Start-up Nation 2017: Cum iti iei masina pe banii statului, pe firma”

  1. Ana spune:

    Buna ,doresc sa accesez pentru cumpararea a 5 platforme auto spre inchiriere si transport auto ,este posibil ? Am sanse de castig sau nu ? Multumesc

    1. Alex spune:

      Buna, ai depus dosar? Ai reusit ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.