Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Ilan Laufer, a anuntat, luni, la Ploiesti, ca a emis un ordin pentru ridicarea tuturor clauzelor suspensive din contractele de finantare ale beneficiarilor din programul Start Up Nation, prin care statul ofera fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare unor inreprinderi mici si mijlocii noi.
”Programul merge in conformitate cu procedura si se implementeaza in conformitate cu procedura. Chiar astazi am dat un ordin pentru ridicarea tuturor clauzelor suspensive din toate contractele, indiferent daca sunt pe cerere de rambursare sau pe cerere de plata”, a declarat ministrul, citat de Agerpres.
Acesta a aratat ca exista o activitate ”masiva” in ceea ce priveste programul Start Up Nation si se doreste ca in urmatoarele doua saptamani sa se finalizeze semnarea tuturor acordurilor de finantare.
”In acest moment, ceea ce este cel mai important cu Start Up Nation este sa avem un grad de implementare cat mai ridicat pana la finalul acestui an. (…) Deci, avem deja o activitate masiva in zona Start Up Nation si ne dorim ca in urmatoarele doua saptamani sa finalizam semnarea tuturor acordurilor de finantare, ridicarea clauzelor suspensive din contract si toata lumea sa poata sa se apuce de implementare incepand cu saptamana aceasta, inclusiv cei care merg pe cerere de plata. Sunt doua variante: cei care vor credit punte merg pe credit punte si foarte multi dintre ei s-au apucat deja de implementare si semneaza contractele de credit punte, pe de alta parte ii avem pe cei care pot sa mearga pe cerere de plata si acestora urmeaza, din saptamana aceasta, sa le ridicam clauza suspensiva. Deci, toata lumea are verde la implementarea programelor de Start Up Nation”, a mai afirmat Laufer.
O serie intreaga de beneficiari au semnat contracte de finantare cu agentiile din subordnea ministerului, dar o clauza suspensiva prevazuta in acorduri a suspendat practic finantarea, pentru a se asigura in prealabil alocarea fondurilor. Ridicarea clauzei vine dupa ce Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europene a operatioalizat linia de finantare de 500 milioane lei din fonduri UE, prin Programul Operational Capital Uman, care va finanta afacerile din mediul urban, in afara de Bucuresti-Ilfov. De asemenea, Guvernul a alocat 250 de milioane de lei din bugetul de stat, dintr-un total de 1,2 miliarde de lei care erau prevazuti initial, bani care pot fi folositi pentru finantarea afacerilor din Bucuresti si judetul Ilfov, precum si pe cele din mediul rural national.
Din 9 octombrie, Laufer anuntase ca urma sa ridice clauza suspensiva pentru a permite beneficiarilor sa inceapa investitiile.
Sursa: Startupcafe