Start-Up Nation 2018: Se decide buget de angajament pentru 10.000 de firme, dar nu si pentru plati

SUN2018.jpg

Guvernul va suplimenta creditele de angajament cu 1,3 miliarde de lei pentru Start-Up Nation 2018, pentru a permite semnarea de contracte de finantare pentru 10.000 de firme in editia a doua a programului de finantare nerambursabila, potrivit schitei primei rectificari bugetare a anului, care nu prevede insa si bani pentru plati in programul pe 2018.

Potrivit unei prezentari facute joi de Guvern, la rectificarea bugetara se vor aloca fonduri suplimentare de 1,8 miliarde de lei pentru 7 programe, printre care si Start-Up nation, editia 2018. ”Vom primi credite de angajament sufieicente pentru 10.000 de beneficiari”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea.

Aceasta insemana ca programul Start-Up Nation va mai primi 1,3 miliarde de lei, credite de angajament, pe langa cele 700 de milioane de lei prevazute de la inceputul anului, astfel incat volumul creditelor de angajament sa creasca la 2 miliarde de lei anul acesta.

Ministrul a mai afirmat ca a inceput un proces de simplificare a programului pentru anul 2018.

„Acum vreau sa simplific mult proiectul, pentru ca birocratia este imensa. Am clarificat deja multe proceduri, referitoare la domeniile de afaceri acceptate, la achizitii, procedurile cu bancile si am stabilit un pachet minim de servicii pe care trebuie sa-l primeasca aplicantul din partea bancilor partenere”, a declarat, Radu Oprea.

De asemenea, toate cele 9 agentii pentru IMM-uri din tara vor selecta planurile de afceri depuse dupa un ghid unitar, pentru a nu mai aparea diferente de evaluare de la o agentie la alta, a mai spus Oprea. Printre altele, nu se va mai pune atat de mare accent la evaluare pe proiectiile financiare din planurile de afaceri. ”Nu este eficient sa ceri unui antreprenor debutant proiectii finanicare cu foarte mare acuratete in planul de afaceri”, a explicat el.

Aceste credite de angajament de 2 miliarde de lei pe anul 2018 vor permite ministerului sa lanseze anul acesta aplicatia de inscriere in editia a doua a programului, dar pentru plati efective catre noi beneficiari anul acesta va fi nevoie de inca o rectificare bugetara prin care sa se aloce credite bugetare, adica bani pusi in buget pana la sfarstul anului 2018.

Guvernul are, insa, posibilitatea sa lase pentru anul 2019 platile catre beneficiarii din editia 2018 a programului, mai ales ca agentiile pentru IMM-uri din subordinea ministerului sunt ocupate in perioada aceasta cu deconturile pentru cei 8444 de beneficiari din editia 2017 a programului Start-Up Nation.

La sfarsitul lunii iunie 2018, in programul pe 2017, dintre cele 8.444 de contracte semnate 5.834 de aplicanti au primit banii. Dintre acestia, 1.116 au primit plata direct de la agentiile regionale, in timp ce 4.718 au primit banii prin credit punte de la bancile partenere.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top