Start-Up Nation 2018 va primi credite de angajament sa porneasca full, dar platile sunt lasate pentru mai tarziu

Start-up-Nation-Romania-01.png

Programul Start-Up Nation, editia a doua, urmeaza sa se deschida in anul 2018, probabil in toamna, cu posibilitatea de finantare a 10.000 de mici afaceri cu pana la 200.000 de lei fiecare, potrivit proiectului primei rectificari bugetare a anului, dar platile vor fi lasate pentru mai tarziu, anul electoral 2019 urmind sa fie varful.

Ministerul Finantelor a prevazut in proiectul primei rectificari bugetare a anului o majorare cu 1,35 miliarde de lei la creditele de angajament pentru Ministerul pentru Mediul de Afaceri, pentru a putea deschide programul de finantare la capacitate maxima.

Pe langa cei 700 de milioane de lei, credite de angajament, prevazute in legea bugetului de stat inca de la inceputul anului 2018, ministerul mai avea nevoie de inca 1,3 miliarde.

Astfel, cu 2 miliarde de lei in total, credite de angajament, poate demara programul Start-Up Nation 2018 in toamna, asa cum a a spus ultima oara ministrul Radu Oprea, insa nu se vor putea face plati in noua editie pentru ca la rectificarea bugetara nu s-a prevazt niciun leu sub forma de credite bugetare, adica bani care sa fi fost pusi in buget.

Pentru plati, ministerul ar mai avea nevoie de o rectificare bugetara, pentru transformarea creditelor de angajament in credite bugetare, dar avand in vedere ca programul va incepe mai tarziu anul acesta, oricum proiectele care vor fi realizate vor ajunge la decont abia in anul 2019. Prin urmare, in 2019, un an electoral cu doua randuri de alegeri – europarlamentare si prezidentiale – Guvernul ar urma sa aloce grosul banilor pentru plata, poate chiar tot bugetul de 2 miliarde de lei pentru Strart-Up Nation 2018.

Intre timp, in prima rectificare de buget din 2018, Ministerul pentru Mediul de Afaceri va pierde aproape 10 milioane de lei, credite bugetare, adica bani care fusesera pusi in buget pentru plati, de la inceputul anului 2018, dar care au ramas necheltuiti.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.