Start-Up Nation: Fondul de Garantare anunta ca a terminat de procesat toate dosarele pe 2017

Start-up-Nation-Romania-01.png

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a terminat de procesat toate dosarele de garantii pe care le-a primit in cadrul programului Start-Up Nation 2017, acestea depasind 5.000, a anuntat, luni, un oficial al institutiei financiare de stat. La randul sau, Fondul Roman de Contragarantare (FRC) a raportat peste 3.400 de solicitari de contragarantii.

“La acest moment, saptamana asta, acest program s-a terminat prin Fondul National de Garantare, s-au procesat peste 5.000 de dosare. Desi am inceput cu oarecare sincopa si era, pana la urma, normal, pentru ca nu am stiut care va fi anvergura acestui proiect cand am aderat, acum va putem spune ca lucrurile merg foarte bine, fluid, ne-am coordonat foarte bine si cu colegii de la Fondul Roman de Contragarantare”, a spus Mugur Istode, consilier al presedintelui Fondului National de Garantare, intr-o conferinta.

De asemenea, Cosmin Baiu, manager al Fondului Roman de Contragarantare, a spus ca programul Start-Up Nation a fost ”o provocare” pentru FRC.

“A fost o provocare similara si pentru noi, au fost peste 3.400 de solicitari concentrate intr-un termen relativ scurt, am reusit sa le finalizam la timp si a fost o lectie si pentru echipa noastra de specialisti, reusind sa remodelam toate fluxurile interne”, a afirmat el.

In editia 2017 a Start-Up Nation, antreprenorii care au luat credite bancare cu garantii de stat prin Fondul National de Garantare au avut oportunitatea sa le scada comisionul de garantare de la 3,7% la 2,4% prin contragarantarea oferita de Fondul Roman de Contragarantare. Procedura la FRC s-a dovedit, insa, extrem de greoaie, iar multi antreprneori s-au aratat dispusi sa renunte la serviciile FRC, pentru a le fi aprobat mai repede dosarul, chiar si cu costuri mai mari.

Reamintim ca in programul Start-Up Nation 2017, circa 8400 de firme mici si mijlocii si microintreprinderi, infiintate dupa 30 ianuarie 2017, s-au calificat la finantare, pentru a primi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, de la stat, pentru investitii.

Cea mai mare parte s-au indreptat catre credite bancare, garantate de stat, pentru a face cheltuielile, pentru ca apoi statul sa deconteze in numele lor. Alte variante, mai putin accesibile micilor antreprenori, erau ca ei sa plateasca din fonduri proprii achizitiile dupa care statul sa le deconteze cheltuilile eligibile, sau sa gaseasca furnizori dispusi sa le dea utilajele si aparatura pentru ca abia apoi, cand statul aproba finantarea, sa isi primeasca si ei banii.

Cei doi oficiali au facut aceste afirmatii la lansarea programului Smart Start USA, prin care IMM-uri romanesti ar urma sa fie ajutate sa patrunda pe piata americana.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.