Start-Up Nation: Guvernul nu va mai lansa un astfel de program în 2020. Ce se întâmplă cu plățile din urmă

start-up-nation-2019_0.jpg

Dacă nu era destul de clar până acum, ministrul Economiei a precizat că nu va mai lansa în anul 2020 o sesiune a programului Star-Tech Innovation, cel care ar fi urmat să înlocuiască vechiul program Start-Up Nation, prin care se acordau fonduri nerambursabile de câte 200.000 lei unor firme noi. Mai sunt, însă, plăți de făcut pentru aplicanții din programul Start-Up Nation 2018-2019.

Virgil Popescu a spus că statul nu poate finanța noi afaceri în perioada pendemiei coronavirus COVID-19. „Da, avem în plan să începem Start-up, vorbim despre Star-Tech. Vorbim de companii care să foloseasca tehnologii noi. E greu să deschizi o companie în pandemie. Poate lumea s-a întrebat de ce nu dăm drumul la Start-up. Nu putem da bani unor companii care ar trebui să se dezvolte in mediu normal, nu în pandemie. După ce trece pandemia lansăm Start-up”, a spus miercuri ministrul Economiei, răspunzând unei întrebări.

Practic, în anul 2020 este imposibil ca actualul guvern să lanseze o sesiune a programului de stat pentru startup-uri. Reamintim că programul Start-Up Nation a fost lansat de fosta guvernare, PSD, în două ediții, una în 2017 și alta în 2018-2019.

La începutul anului 2020, Guvernul PNL a pornit cu un buget de stat care prevedea credite de angajament de 1 miliard de lei pentru un prezumtiv nou program Start-Up Nation. Creditele de angajament ar fi ajuns pentru 5.000 de firme, la o finanțare de câte 200.000 de ei, dar pentru a pune efectiv banii în buget aceste credite de angajament ar fi trebuit transformate n credite bugetare prin rectificare bugetară. Între timp, a venit pandemia coronavirus COVID-19, iar programul a fost uitat.

Pe 1 iulie 2020, Guvernul a publicat un Plan de național de investiții, care cuprindea și un nou program, Star-Tech Innovation cu accent pe startup-uri de tehnologie, care să înlocuiască vechiul Start-Up Nation. Iată însă că nici acest program Star-Tech Innovation nu se va mai deschide în anul 2020… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.