Startup IT românesc, la ciocnirea cu marii investitori: „A fost un NU atât de direct și de apăsat…”

IT-scaled.jpg

Startup-ul IT românesc FintechOS a obținut în decembrie 2019 o finanțare de 14 milioane de dolari de la fonduri de investiții străine, dar drumul a fost greu până acolo. Sergiu Neguț, unul dintre cofondatori, a povestit cum s-a ciocnit de refuzul unor mari fonduri de investiții de capital de risc, Credo Ventures și Accel, în căutarea de finanțări.

Până să obțină investiția de 14 milioane de dolari, cofonatorii Teodor Blidăruș și Sergiu Neguț au umblat pe la vreo 50 de fonduri de investiții care finanțează startup-uri tech din Europa. „E vorba de call-uri de jumătate de oră cu cineva de acolo care era dispus să ne asculte și care să spună <<OK, poate merită să stăm de vorbă, să ridicăm discuția până la nivelul partenerilor>>”, a povestit Sergiu, zilele trecute, la Tech Hub, în București.

Un important fond de investiții pentru startup-uri din Europa Centrală și de Est este Credo Ventures, din Cehia. „Ne-am dorit foarte mult să ne întâlnim cu Credo, un simbol în regiune. Au spus <<OK, hai să avem un call, o jumătate de oră, într-o dimineață>>. <<Oooo, un call!”, a povestit Sergiu Neguț.

Întâlnirea a început promițător, dar a fost dezamăgitoare: „OK, sărim în avion, ne ducem la Praga, ne facem prezentarea noastră minunată… Ne-am dus acolo, dar era clar că nu erau pregătiți să se întâlnească cu noi. N-am găsit nici măcar un proiector sau un televizor să putem să ne ținem prezentarea. Ei erau foarte relaxați: <<Ajutați-ne să înțelegem ce faceți!>>”.

„Și după a treia întrebare ne-am dat seama că am dat-o rău în bară, că nu era chip să mergem mai departe cu Credo. A fost un NU atât de direct și de apăsat…”, a povestit antreprenorul român.

FintechOS a încercat și la legendarul fond de venture capital Accel, la Londra, unde activează ca parteneri și doi români: Luciana Lixandru și Andrei Brașoveanu, care se implicaseră și în investițiile Accel la startup-ul româno-american UiPath.

„Iarăși, un nume mare, toată lumea vrea să vorbească cu Accel. Aveam cea mai bună intrare posibilă, este fondul cu doi parteneri români. Dar ghici ce? Andrei nu era încă numit partener atunci și nu am reușit să… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.