Statul ofera fermierilor pana la 200.000 de euro in 2017-2019 ca sa-si plateasca irigatiile

irigatii.jpg

Fermierii romani au irigat in aceasta campanie agricola mai putin de jumatate (43%) din suprafata pentru care exista sisteme functionale de irigatii. Efectele se vad astfel in suprafata afectata de seceta estimata de catre Ministerul Agriculturii la 1,16 milioane de hectare si pentru care Ministerul cauta o sursa de finantare: ajutor de minimis sau ajutor pe linii directoare, pentru IMM-uri. Ca ordin de marime, anul trecut, cand suprafata afectata a fost cu 10-15% mai mare, cheltuiala statului cu despagubirile s-a cifrat la aproximativ 150 de milioane de euro.

Pentru campania de irigatii a anului 2016, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare a pregatit pentru irigat o suprafata de peste 790.000 ha. Cu toate acestea, organizatiile/federatiile utilizatorilor de apa si alti beneficiari, au incheiat cu Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare contracte multianuale si sezoniere, pentru o suprafata
totala de 344.000 ha, deci pentru circa 43% din suprafata functionabila”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de HG care reglementeaza acordarea unui ajutor de minimis de cel mult 200.000 de euro organizatiilor ale utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatii de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, incepand de anul viitor.

200.000 de euro pentru irigatii de la stat

Potrivit proiectului de act normativ, organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii si/sau federatii de organizatii ale utilizatorilor de apa pentru irigatii, care iriga in campaniile 2017, 2018 si 2019 vor primi cel mult 200.000 de euro (900.000 de lei) pe durata celor trei exercitii financiare pentru a-si acoperi cheltuielile cu energia electrica consumata si apa pentru irigatii livrata pana la statiile de punere sub presiune ale beneficiarilor.

Pe parcursul perioadei de aplicare a schemei, sprijinul financiar se determina, se calculeaza si se acorda fiecarui beneficiar al schemei de ajutor de minimis, in transe sau o singura data, pana la concurenta valorii totale de 900.000 lei, in functie de factura/facturile pentru energie electrica si apa pentru irigatii emise de catre Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare, sau de catre alti prestatori de acest tip de servicii.

Valoarea totala maxima a schemei de ajutor de minimis pentru perioada 2017-2019 este de 90 de milioane de lei si se acorda de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Suma anuala alocata pentru plata ajutorului de minimis este de 30 de milioane de lei  si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale cu aceasta destinatie in anii 2017, 2018 si 2019.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top