Sprijin financiar de 133 milioane euro pentru intreprinderile din Romania

imm, subventii, salarii

Concret, masurile vizeaza subventionarea cu cel putin 50% a salariilor noilor angajati, suventionarea formarii profesionale a salariatilor precum si a investitiilor facute pentru imbunatatirea conditiilor de munca, in scopul reducerii imbolnavirilor profesionale.

Suma totala alocata schemelor de ajutoare de stat va fi de 133 de milioane de euro, disponibili in urmatorii 2 ani. Contributia Comisiei Europene la finantare este de 85%, diferenta de 15% fiind contributie nationala.

Cele 133 de milioane de euro vor fi repartizate astfel: 56 de milioane euro vor reprezenta subventii acordate intreprinderilor pentru angajarea de personal, 52 de milioane de euro -pentru formarea profesionala a angajatilor si 25 de milioane euro – pentru subventionarea imbunatatirii conditiilor de sanatate si securitate in munca.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, si secretarul de stat, Petru Fratean, au prezentat astazi, 9 februarie 2009, liderilor confederatiilor sindicale si patronale din Romania schemele ajutoarelor de stat. intalnirea de astazi va fi urmata de seminarii de informare, care se vor desfasura atat la nivel national, cat si la nivel regional, pana la sfarsitul lunii martie, cand vor fi lansate oficial schemele de ajutor de stat.

Subventii pentru angajare:
Vor fi subventionate timp de 12 luni, jumatate din salariile noilor angajati care provin din randul unor categorii de populatie cum sunt somerii, care nu si-au gasit un loc de munca in ultimele sase luni, persoanele care sunt unici intretinatori de familie, persoanele, care au depasit varsta de 50 de ani, persoanele, care provin din comunitati rome, sau nu au studii medii si calificari care sa le dea mari sanse pe piata muncii.

Pentru angajarea celor care sunt in somaj de mai bine de doi ani se va subventiona un procent de 75% din salarii, timp de 24 de luni. in cazul angajarii persoanelor cu handicap, se va subventiona 75% din salariile acordate, si, mai mult, vor fi acoperite investitiile facute de angajator pentru adaptarea spatiilor de lucru si asigurarea echipamentelor necesare.

Din subventia totala de 56 de milioane de euro pentru sprijinirea ocuparii fortei de munca, 29 de milioane de euro vor fi alocate pentru angajarea persoanelor din mediul rural, astfel incat si acestea sa aiba sanse reale pe piata muncii.

Formare profesionala:
Principala departajare se va face in functie de marimea intreprinderii si de tipul calificarilor pe care intreprinderea vrea sa le ofere angajatului.

Pentru formarea generala, subventia acordata intreprinderii va fi de 60% din cost, pentru intreprinderi mari, de 70% – pentru intreprinderi mijlocii si de 80% – pentru intreprinderi mici. Pentru formarea specifica, subventia fi de 25% din cost pentru intreprinderi mari, 35% – pentru intreprinderi mijlocii si de 45% – pentru intreprinderi mici.

Cu alte cuvinte, daca o firma mica vrea sa califice un angajat in meseria de zugrav, va primi 80% din cheltuieli, daca vrea sa specializeze un zugrav in folosirea unui anumit tip de produs, foarte rar utilizat, specific doar serviciilor oferite de acea firma, va primi doar 45%. in situatia angajatului unei intreprinderi mari, subventia pentru calificarea lui in meseria de zugrav va fi de numai 60%, iar daca firma vrea sa-l specializeze doar in utilizarea unui anumit tip de produs – subventia va fi de 25%.

Vor putea fi finantate si asa numitele programe de mentorat, adica asistarea, indrumarea si evaluarea de catre un angajat al unei intreprinderi, cu experienta de cel putin doi ani in calificarea respectiva, a activitatii tinerilor absolventi pentru adaptarea acestora la cerintele primului loc de munca. in cazul programelor de mentorat, finantarea se acorda doar daca absolventul este angajat cu contract de munca pe o perioada de cel putin 24 de luni.

Un alt criteriu de departajare a cuantumului subventiilor va fi tipul de angajat. Cuantumurile prezentate mai sus vor fi suplimentate cu 10%, daca formarea profesionala este acordata intretinatorilor unici de familie, persoanelor cu varsta de peste 50 de ani, celor care nu au absolvit o forma de invatamant secundar sau nu detin o calificare, femeilor – in cazul in care lucreaza intr-o intreprindere in care majoritatea angajatilor sunt barbati – si lucratorilor cu handicap.

Prin subventia acordata pregatirii profesionale se intelege nu doar cheltuiala firmei reprezentand plata celui care preda si materialele folosite in timpul cursului sau a stagiului de pregatire, ci si suportarea salariilor celor care vor fi instruiti, pe perioada de instruire.

Vor putea fi decontate cheltuieli cu achizitionarea si montarea diferitelor instalatii, instruirea angajatilor, seminarii de pregatire, brosuri si materiale informative etc.

Subventiile vor putea fi accesate de orice agent economic din Romania, fie cu capital privat, fie cu capital de stat, inclusiv intreprinderile mici si mijlocii.

Nu vor putea depune cereri de finantare intreprinderile aflate in situatii de insolventa sau lichidare, precum si cele care inregistreaza datorii la bugetul de stat sau local. Cererile se vor depune la Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane.

Depunerea cererilor de finantare va incepe la sfarsitul lunii martie, banii se vor acorda dupa principiul primul venit, primul servit cu conditia ca cererea de finantare sa respecte regulamentele CE si legislatia in vigoare.

In cadrul intalnirii, domnul ministru Marian Sarbu a declarat ca “principala provocare o reprezinta locurile de munca, asigurarea celor deja existente si crearea de noi locuri de munca”. Ministrul Muncii considera ca modul de gestionare a problemelor pietii muncii este “determinant pentru atingerea celorlalte obiective ale politicilor sociale” si a asigurat partenerii sociali ca “accesarea fondurilor va fi simpla si rapida”.

Sursa: , Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.