Timisoara: Metropola are verde la fondurile UE

Timisoara, fonduri UE, criza

Prin conditiile impuse de Uniunea Europeana, banii comunitatii pot fi atrasi in primul rand prin dezvoltarea in jurul unor poli de crestere. Timisoara este unul dintre cei sapte poli de crestere de la nivel national, iar prin asocierea cu 14 dintre comunele limitrofe si cu Consiliul Judetean Timis (CJT), fondurile europene pot fi accesate mult mai usor.

„Aceasta asociatie este singura structura care permite intregii zone sa ceara fonduri de la Uniunea Europeana”, a spus presedintele CJT, Constantin Ostaficiuc. Banii de la UE sunt si „salariu” sigur in vremuri grele. „Este evident ca in timp de criza este mai usor sa atragem banii europeni pentru ca ei sunt alocati deja Romaniei”, a mai spus Ostaficiuc.

Tramvai pana la Sanmihai

Asociatia are alocata, pe o singura axa a Programului Operational Regional, 72 de milioane de euro. Pentru accesarea banilor, fiecare primarie trebuie sa vina cu proiecte concrete. Timisoara are pregatite 25 de proiecte, dar trei sunt prioritare. „Primul este reabilitarea Pietei Operei si a Muzeului Banatului, apoi extinderea retelei de transport in comun in zonele periurbane si proiecte de apa si canal acolo unde nu exista”, a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.

Problema extinderii transportului este una comuna. Primaria Sanmihaiul Roman pregateste un proiect pentru ca tramvaiul 3 sa ajunga si acolo. „Prioritatea noastra este extinderea liniei de tramvai din zona Polona pana la Sanmihai”, a spus primarul localitatii, Viorel Bara. De asemenea, Primaria Giroc vrea sa atraga bani pentru dezvoltarea turismului in padurea de la Giroc si reabilitarea drumului care sa lege Calea Sagului de Calea Lugojului.

Mediu de afaceri la sat

Prin Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara, localitatile din vecinatatea Timisoarei care sunt potrivite pentru mediul de afaceri pot depune proiecte pentru infiintarea unor parcuri industriale la nivelul comunei, dar si a centrelor sociale pentru batrani sau copii. Valoarea minima a unui proiect depus de fiecare primarie este de 350.000 de lei, iar cea maxima, de 3,5 milioane de lei. Gheorghe Ciuhandu le-a recomandat primarilor asociati sa depuna proiecte mai putine cu valori mari, in dauna celor multe cu bani putini.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top