Emil Boc: “Resursele europene vor schimba fata Romaniei”

proiecte, fonduri europene, Emil Boc

“Stim cate probleme sunt legate de proceduri. Veniti cu un proiect si vi se cere o documentatie, mergeti cu documentatia si vi se cere alta documentatie. Am stabilit foarte clar, depuneti proiectul, are (functionarul cu atributii in acest sens – n.r.) termen fix, precis, de cateva zile, sa spuna ce documente lipsesc si, sub semnatura, acestea sunt singurele documente pe care le cer. Ati revenit cu ele, se merge mai departe, pentru ca am vazut aceasta practica a functionarilor de a tot cere cate un document”, le-a spus primul-ministru participantilor la lucrarile Adunarii Generale a Asociatiei Comunelor din Romania.

Potrivit premierului Boc, de asemenea, pentru greseli minore, “de a pune o virgula sau pentru paranteze care nu au fost inchise, se resping proiecte”. “Aceste abuzuri vor inceta, pentru ca obiectivul nostru este sa ajutam, si functionarul public care este platit din bani publici, uneori chiar cu 75% peste salariu, sa ajute cat se poate in redactarea proiectelor europene”, a subliniat seful Executivului.

In opinia sa, aceste “resurse europene extraordinare” vor schimba fata Romaniei, fata localitatii pe care o fiecare primar o reprezinta. “Legislatia existenta, din nefericire, il incurajeaza pe cel care vrea sa bage bete in roate si nu pe cel care doreste sa acceseze fonduri corect si transparent. Noi vom pastra legalitatea, transparenta, dar vom elimina procedurile intermediare facute uneori doar sa dea de lucru unor functionari publici din diverse structuri centrale ale administratiei’, a spus Emil Boc.

El le-a vorbit primarilor despre noua lege a achizitiilor publice, care le va da posibilitatea, prin scurtarea de termene pe care le prevede, sa duca, in termeni reali, un proiect de la faza de conceptie, la faza de ‘inaugurare’ si de ‘punere in valoare’ pentru comunitatea pentru care s-a depus proiect.

Primul-ministru a criticat fosta guvernare pentru ca in doi ani s-au atras doar 176 de milioane de euro, pentru plati intermediare, in Romania, in conditiile in care, a spus Emil Boc, pentru intreg exercitiul financiar 2007-2012 exista posibilitatea atragerii de fonduri in valoare de 30 de miliarde de euro. “Din nefericire, in doi ani, Romania a pierdut bani si resurse din cauza indolentei, incompetentei si incapacitatii acelora care au raspuns de aceste domenii pentru atragerea de fonduri europene”, a conchis Emil Boc.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.