Companiile pot plati anual traininguri pentru 160.000 de angajati cu bani de la UE

Comisia Europeana si Guvernul Romaniei vor pune la dispozitia companiilor incepand cu luna viitoare fonduri europene de 52 de milioane de euro pentru urmatorii doi ani cu ajutorul carora aproximativ 160.000 de angajati pot beneficia anual de training, luand in considerare un cost anual mediu cu trainingul per angajat de 163 de euro.

Potrivit studiului Romanian HR Profile 2008, realizat de Business Edu, impreuna cu Corporate Dynamics International, firma specializata in training si consultanta organizationala, companiile din Romania aloca doar 113 de euro/angajat pentru formarea profesionala anuala.

Daca se adauga si cheltuielile cu transportul si cu cazarea intr-un hotel de trei stele in valoare de 50 de euro, suma anuala cheltuita de companii cu trainingul urca la 163 de euro de angajat. Astfel, rezulta ca aproximativ 320.000 de oameni pot beneficia de formare profesionala pe o perioada de doi ani.

Suma pe care o poate contracta o companie pentru formarea profesionala a angajatilor porneste de la 10.000 de euro si poate ajunge pana la maximum 2 milioane de euro.

Pentru a putea obtine banii, companiile va trebui sa trimita o cerere de finantare catre Autoritatea de Management, institutie din cadrul Ministerului Muncii care gestioneaza fondurile europene alocate Romaniei pentru dezvoltarea resurselor umane, pana in 2013.

Compania primeste un raspuns favorabil sau nu la cererea pe care a trimis-o in circa o saptamana.

Cei interesati pot obtine finantare atat pentru formarea generala a angajatilor, cat si pentru formarea specifica. In cazul formarii generale, subventia acordata va acoperi 60% din costul total in cazul intreprinderilor mari (peste 250 de angajati), 70% pentru intreprinderi mijlocii (50-250 de angajati) si de 80% in cazul intreprinderilor mici (sub 50 de angajati).

In cazul formarii specifice, subventia va fi de 25% pentru intreprinderi, 35% pentru intreprinderi mijlocii si 45% pentru intreprinderi mici.

Cum se acorda subventia?

– 60% din cost, pentru intreprinderi mari;

– 70% pentru intreprinderi mijlocii;

– 80% pentru intreprinderi mici.

La acestea se poate adauga un plus de 10% daca formarea profesionala este acordata intretinatorilor unici de familie, persoanelor cu varsta de peste 50 de ani sau femeilor care lucreaza intr-o intreprindere in care majoritatea angajatilor sunt barbati.

Mai multe detalii: www.zf.ro

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top