Primaria Rozavlea, obligata sa returneze bani SAPARD

In plina criza economica, Rozavlea are interdictie la accesarea oricaror fonduri europene. Actuala conducere a primariei acuza fosta administratie pentru nerespectarea unui proiect si pentru blocajul creat. Pe langa cele 1,4 milioane de lei plus penalitatile de 80.000 de lei cerute, toate bunurile primariei se afla acum sub sechestru.

Modificare dupa ureche

Lucrarile la reteaua de alimentare cu apa efectuate in anul 2006 au fost facute dupa ce proiectul initial aprobat de SAPARD a fost modificat. Astfel, in loc de cismele si hidranti stradali, cum prevedea proiectul, administratia locala a decis sa extinda reteaua de alimentare cu apa. Actualul primar, Vasile Marza, spune ca, in plus, au fost decontate materiale ce nu s-au folosit si lucrari ce nu au fost efectuate ori nu au fost efectuate la parametri ceruti.

„Noi am avut o conducta de apa de circa 800 de metri care a fost finantata in perioada 1996-2000, iar acum a fost inca o data finantata. S-a decontat nisip, dar conductele nu au fost pozate in nisip. De asemenea, santurile nu au fost sapate la adancimea ceruta, drept dovada, conductele au inghetat si s-au spart”, afirma actualul primar.

Si modificari, si reclamatii

Acesta mai arata ca valoarea cismelelor si a hidrantilor la care s-a renuntat este mai mare decat cea a retelei de apa ce a fost suplimentata. Pe de alta parte, fostul primar, Gheorghe Visovan, spune ca modificarile din proiect au fost avizate de SAPARD si ca totul ar fi doar un razboi politic. „Modificarea a fost facuta dupa o hotarare a consiliului local. Cei care au votat modificarea au facut si reclamatia la SAPARD. E un paradox”, spune el. „Daca au dat aprobare pentru finantare cu modificarile pe care le-am facut in proiect, nu inteleg de ce acum s-au razgandit”, mai spune Visovan.

Marza mai spune ca a contestat decizia de imputare a contravalorii lucrarilor din comuna, insa inutil. „Am facut apel la Curtea de Apel Cluj, insa am pierdut. Acum mergem la inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru ca nu mi se pare normal sa aiba de suferit comunitatea, dar din pacate oamenii sunt cei mai afectati, avand interdictie la orice forma de finantare europeana”, a mai afirmat el.

Sanse slabe de redresare

Situatia financiara dezastruoasa ar putea fi reglementata, conform autoritatilor locale, prin incercarea de a scoate la vanzare reteaua de apa, ori prin lobby sustinut la Ministerul Finantelor, pentru plata datoriei. in egala masura, accesarea de credite garantate ar putea scoate Rozavlea din impas. Comuna are peste 100 de case in zone izolate.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top