Emil Boc: „Legea achizitiilor publice trebuie sa elimine birocratia”

Premierul Emil Boc a declarat, pe 16 februarie, ca o prioritate a actualului Guvern este modificarea Legii achizitiilor publice, in sensul eliminarii birocratiei si al pastrarii transparentei si controlului utilizarii corecte a banului public.

‘Am cerut sa am pe masa proiectul ce vizeaza propunerile de modificare a Legii achizitiilor publice, care sa raspunda la doua exigente: eliminarea birocratiei, pastrarea transparentei si a controlului utilizarii corecte a banului public si eliminarea acelor termene si proceduri care ingreunau procesul de decizie de la momentul anuntarii unei licitatii pana la prima lopata care se sapa in teren, pe o investitie concreta’, a precizat premierul, care a participat la lansarea raportului de analiza si prognoza anuala al Societatii Academice Romane, intitulat „Romania 2009: Criza economica si statul de drept”.

El a reamintit ca, anul trecut, a fost adoptata o ordonanta de urgenta, prin care, in domeniul exproprierilor, a fost deblocat mecanismul, respectand cadrul constitutional al justei si prealabilei despagubiri pentru cel care este afectat.

„In cazul in care este vorba despre un obiectiv de interes national, dupa ce s-a stabilit in forma finala proiectul de drum sau de autostrada, se face evaluarea ceruta de lege, acea evaluare da o suma de bani, se consemneaza suma in contul proprietarului, buldozerul merge mai departe, licitatia se desfasoara, cel in cauza poate fi multumit si isi cere banii sau poate fi nemultumit si merge in instanta, se judeca, iar la final, daca va fi nevoie de sume suplimentare de bani, Guvernul pune diferenta de bani. Daca nu este nevoie, se va pastra suma consemnata in cont’, a explicat primul-ministru.

Emil Boc a aratat, in context, ca legea veche ducea la o prelungire a procedurilor pentru ca se statea in procese ani de zile si ca s-a facut un pas important in absobtia fondurilor europene, prin adoptarea legislatiei UE, care a dus la reducerea termenelor de la 87 de zile la 30, pe procedura. ‘Vrem sa inlesnim legislatia, sa o facem transparenta, pentru controlul riguros al modului in care este cheltuit banul public, dar si sa oferim cheile prin care agentii economici sa poata participa in timp real la aceste licitatii’, a precizat Boc.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top