Comisia Europeana: Reforma in regimul ajutoarelor de stat

Comisia Europeana a aprobat la sfarsitul saptamanii trecute o reforma care ar trebui sa faciliteze alocarea ajutoarelor financiare de marimi mici si sa clarifice definirea ajutoarelor compatibile cu legislatia europeana, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene preluat de EUobserver.

Domeniile avute in vedere de noile reglementari se refera in principal la transporturi, sanatate, educatie si locuinte sociale. Reforma a fost adoptata miercuri de catre Comisia Europeana si detaliata vineri de catre comisarul insarcinat cu probleme de concurenta, Neelie Kroes. Conform hotararilor luate de catre Comisia Europeana, noile masuri adoptate se vor aplica compensatiilor mai mici de 30 de milioane de euro pe an, cu conditia ca beneficiarii sa realizeze o cifra de afaceri anuala de sub 100 de milioane de euro.

Noutatea consta in faptul ca aceste subventii nu vor mai trebui notificate de catre Bruxelles, ele ramanand la latitudinea statelor membre, in masura in care nu afecteaza concurenta. De noua reglementare vor beneficia in special spitalele si constructorii de locuinte sociale, dupa care vor veni transportatorii aerieni si maritimi, care nu depasesc un anumit numar de pasageri anual. Astfel, la randul lor, nici acestia nu vor mai avea nevoie de o notificare a Bruxelles-ului.

Conform declaratiilor oficialilor europeni, pachetul de masuri va trebui sa contribuie la reducerea cheltuielilor administrative care apasa asupra statelor membre, si la inlesnirea procedurilor de subventionare, dat fiind ca numarul ajutoarelor care vor avea nevoie de avizul Bruxelles-ului se va reduce substantial.

Conform estimarilor, aceste dispensari ar trebui sa permita o fluidizare a serviciilor europene legate de concurenta, solicitate foarte des pana in prezent din cauza ajutoarelor infime acordate serviciilor publice locale. Pe langa aceste reforme, Comisia Europeana a adoptat si un cadru care precizeaza conditiile in care compensatiile superioare sunt compatibile cu regulile privind ajutoarele de stat. Din pacate insa noile hotarari au starnit o multime de dicutii si de probleme privind armonizarea juridica.

Pe de alta parte, pentru a fi autorizat, de acum inainte, un ajutor de stat va trebui sa fie transparent si legat de o misiune a serviciului public, a explicat comisarul insarcinat cu probleme de Concurenta. In acest sens, pentru a putea recurge la subventii, statul trebuie sa se asigure ca suma ajutorului nu depaseste costurile serviciului public avut in vedere si ca intreprinderea nu va utiliza cea mai mare parte din suma primita pentru a-si finanta alte activitati pe piete deschise din punctul de vedere al concurentei.

In ceea ce priveste problema transparentei, Comisia Europeana a hotarat ca societatile care opereaza simultan in sectorul serviciilor publice si pe alte piete vor fi obligate sa isi formeze conturi separate pentru diferitele activitati, pentru ca astfel sa poata fi verificat in permanenta nivelul compensatiilor. Ar trebui precizat, insa, ca Bruxelles-ul nu a impus si o definitie a seviciilor publice, ci a lasat indemana statelor membre sa decida cine intruneste aceasta calitate.

Singurele conditii solicitate de catre Bruxelles se refera la faptul ca subventiile nu vor putea fi alocate firmelor mari, care detin un monopol national, sau care au patruns deja pe piata internationala. Ele se adreseaza de fapt intreprinderilor mici si mijlocii din domeniul serviciilor publice, care nu inregistreaza venituri foarte mari, si care, din punct de vedere social trebuie sustinute pana la o totala liberalizare a pietei serviciilor si la aparitia noilor operatori.

Sursa: , Curierul National online, 18 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top