
Agenda discutiilor a inclus o analiza a portofoliului actual si stabilirea, de comun acord, a modului de lucru pentru elaborarea Strategiei Parteneriatului de tara (Country Partnership Strategy – CPS) pentru perioada 2009-2011.
Referitor la situatia imprumuturilor in derulare, in actualul context economic si financiar, partile au subliniat importanta optimizarii portofoliului Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) pentru Romania, avansand posibilitatea restructurarii unora dintre imprumuturile existente, pentru care exista probleme in implementarea proiectelor finantate.
Restructurarea are in vedere anularea partiala sau totala a unor imprumuturi care au un grad nesatisfacator de implementare urmand sa se identifice posibilitatea realocarii sumelor respective prin instrumentele care pot fi acordate de catre Banca, urmare a unei analize comune efectuate, in perioada imediat urmatoare, de Ministerul Finantelor Publice si Banca Mondiala.
„Banca Mondiala a fost un partener permanent pentru Romania in procesul de tranzitie si de aderare la Uniunea Europeana. Apreciem acest sprijin constant, precum si dorinta Bancii Mondiale de a redefini parteneriatul cu Romania, in noua calitate de stat membru UE. Ministerul Finantelor Publice sustine implementarea proiectelor finantate de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD). Multumesc echipei Bancii pentru colaborarea cu expertii nostri in identificarea problemelor si a solutiilor cuprinse in Analiza comuna a portofoliului (Joint Portfolio Review) si va asigur de toata disponibilitatea mea la dialog.” Gheorghe Pogea.
In cadrul discutiilor pe marginea Strategiei Parteneriatului de tara, pentru perioada 2009-2011, ambele parti au agreat ideea unui dialog in vederea stabilirii, de comun acord, a celei mai potrivite variante de continuare a colaborarii.