Primavera tine scorul implementarilor de succes in Administratia Publica

Primavera – singurul  sistem de management al proiectelor inregistrat la OHIM (recunoscut oficial de toate administratiile publice din Uniunea Europeana).

Cu 15 ani de prezenta continua pe piata romaneasca si internationala, TotalSoft este unul din liderii industriei locale de IT, numai in zona de project management detinand un market share de 85%, obtinut in urma a peste 600 de implementari, in tot atatea companii.

TotalSoft ofera cursuri personalizate de management de proiect utilizand un proces dinamic de predare, fundamentat pe cazuri reale si exercitii de echipa. Pana in prezent, numarul persoanelor care au fost scolarizate si certificate international in project management, de catre TotalSoft, depaseste cifra de 5000.

In ultimul timp, in Romania, utilizarea unui intrument software dedicat managementului de proiecte a inceput sa prinda contur, un numar din ce in ce mai mare de institutii din administratia publica putandu-se lauda cu aceasta realizare: Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Municipiului Oradea, Primaria Zalau,Primaria Slatina, Primaria Craiova, Primaria Sectorului 6, Primaria Botosani, Consiliul Judetean Calarasi, Consiliul Judetean Salaj si Consiliul Judetean Timis.

Premizele de inceput au fost generate in urma unor critici foarte dure din partea Comisiei Europene adresate in Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila: "constatarea persistentei unor slabiciuni in sistemul administratiei centrale si locale in privinta abilitatii de a gestiona procesul de planificare, formulare, implementare si evaluare, precum si in privinta capacitatii de definire clara a obiectivelor si de coordonare a actiunilor intersectoriale, ceea ce duce la niveluri scazute de eficienta in furnizarea de servicii publice. Desi s-a format o anumita expertiza in planificare si management de proiecte, mecanismele de evaluare si feedback sunt inca foarte slabe."

Conditiile noi aduse de aderarea Romaniei la Comunitatea Europeana au facut ca cele 2 procese, de investitii si servicii, sa devina si mai greu de gestionat. Jonglarea intre mai multe surse de finantare, fiecare cu conditii diferite, standarde si noi reguli privind derularea de contracte (legislatia romana vs legislatia europeana), conditii mai stricte de evaluare si raportare au adus cateva semne de intrebare: este administratia publica pregatita sa adopte la nivel profesionist metodologii si instrumente de management de proiecte?, adoptarea acestor metodologii si instrumente reprezinta o garantie a succesului pentru proiectele finantate public?"

Solutia pare a fi simpla si la indemana celor care doresc sa o aplice. Utilizarea conceptului de management de proiecte in Administratia Publica, consta intr-o imbinare perfecta dintre:

– natura umana prin procedurile si deciziile sale organizatorice;
– metodologii si standarde de management de proiecte;
– instrumente software dedicate.

Instruirea, consultanta specializata si proiectele pilot (exemple de buna practica) completeaza solutia, iar interfatarea intre utilizator si tehnologia IT duc la un progres atat valoric (gestionarea mai multor proiecte) cat si calitativ (cresterea gradului de succes in indeplinirea obiectivelor).

cercuri.jpg

Studiu de caz: Primavera la Consiliul Judetean Timis

Cu ajutorul sistemului Primavera s-a dat posibilitatea de a unifica mediile: privat, administratia publica si de stat. Sistemul s-a implementat in Consiliul Judetean Timis, acesta urmand sa de acces tuturor primariilor din judet la utilizarea Primavera.

Conform Strategiei de Dezvoltare Economico-Sociala 2007-2013, Programul Strategic de Proiecte,  Consiliul Judetean Timis a demarat peste 350 de proiecte, unele din ele finalizate, altele in implementare sau pregatire.

Platforma software de management de proiecte Primavera asigura realizarea unui management competitiv prin urmatoarele facilitati:

– Asigurarea unei viziuni unitare si structurate cu acces in timp real la informatiile referitoare la nivelul tuturor investitiilor derulate de Consiliul Judetean Timis;
– Pregatirea personalului din Consiliului Judetean Timis pentru gestionarea eficienta a investitiilor, utilizand un produs software performant de Project Management cu experienta si referinte in Administratia Publica;
– Implementarea acestei aplicatii implica planificarea si urmarirea unei investitii desemnate de  Consiliului Judetean Timis ca fiind proiect pilot, astfel incat experienta practica in utilizarea programului sa furnizeze  institutiei parghiile necesare in viitor pentru administratrea tuturor investitiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.