Campania de depunere a cererilor pentru acordarea subventiilor europene incepe pe 2 martie

subventie, agricultura, APIA

Dupa incheierea acestui termen, fermierii vor mai putea depunere cereri pana la data de 9 iunie, dar cu penalitati de unu la suta pentru fiecare zi lucratoare de intarziere. Dupa aceasta data cererea nu mai este admisa pentru calculul platilor.

Potrivit APIA, pana la sfarsitul lunii februarie se va desfasura campania de informare a fermierilor in toate comunele din tara referitoare la sprijinul financiar acordat din fonduri europene si de la bugetul de stat precum si la modalitatile de obtinere a acestor subventii.

In anul 2009, fermierii mai pot beneficia de sprijin financiar pentru mai multe scheme si masuri de sprijin. Astfel, se pot obtine fonduri pe marginea schemei de plata unica pe suprafata (SAPS) sau in cadrul platilor nationale directe complementare (PNDC).

De asemenea, anul acesta se mai acorda sprijin financiar pentru schema de plata separata pentru zahar, pe schema de plata pentru culturi energetice, plati tranzitorii pentru tomate, precum si pentru masurile de Dezvoltare Rurala. in 2009, se mai pot obtine plati compensatorii pentru zonele montane defavorizate in cadrul Masurii 211 si plati compensatorii pentru zonele specifice si defavorizate din punct de vedere natural, in cadrul Masurii 212.

Totodata, fermierii mai pot primi sprijin prin platile de Agro-mediu, incluse in masura 214. Bugetul alocat Romaniei in cadrul Schemei Unice de Plata pe Suprafata pentru anul 2007 a fost de 440 milioane euro, reprezentand o subventie de 50,5 euro/hectar.

Pentru 2008, bugetul se ridica la 527,9 milioane euro, urmand ca fermierii romani sa primeasca 60,75 euro/hectar numai din fondurile europene, la care se mai adauga inca 47 de euro pe hectar din bugetul national.

Sursa: Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.