Mici intreprinzatori din sase judete pot solicita credite de pana la 5.000 de euro. Micro-creditele disponibile in zona miniera 5 vizeaza, in general, afaceri deja existente, dar nu sunt excluse complet noile intreprinderi. Garantiile cerute sunt, in mare parte morale.
Zona miniera 5 cuprinde: sapte localitati din judetul Arges, sapte din judetul Bacau, doua localitati din Covasna, Dambovita si Harghita si cinci din Prahova. Micile firme din aceste zone pot solicita credite de pana la 5.000 de dolari, sau chiar, cu unele exceptii, 10.000 de dolari, pentru dezvoltarea afacerilor. Programul se desfasoara pe baza unui acord cu Banca Mondiala si este administrat de catre Centrul pentru Dezvoltare Economica (CDE). Suma totala alocata programului este de 550.000 de dolari, iar imprumuturile sunt acordate prin intermediul Raiffeisen Bank, cu exceptia zonelor in care institutia nu are filiale, unde creditele se pot derula prin CEC sau BCR.
„Metodologia folosita de CDE pentru acest program este una aparte. Intreprinzatorii trebuie sa se asocieze, in cadrul comunitatii locale, in grupuri informale, prin care sa se sustina reciproc. Specialistii CDE merg in localitatea respectiva si analizeaza pe fiecare solicitant in functie de recomandarea grupului respectiv. Mai tarziu, daca
unul dintre membrii grupului creeaza dificultati creditorilor, nici unul dintre ceilalti nu va mai primi bani”, explica Iulian Manole, consultant CDE. Dobanda care se va practica va fi de maximum 11%, dar, dupa experienta programelor anterioare, aceasta poate scadea pana la 6-7%. Perioada de rambursare a creditelor este de un an, sau, in unele situatii deosebite, trei ani.
Un program similar, desfasurat tot prin CDE, in judetele Calarasi, Dambovita, Iasi si Prahova a fost un real succes. Rata de rambursare a fost de 100%, nici unul din cele 5.000 de micro-imprumuturi acordate nu a inregistrat probleme. „Sute de credite mici au un efect stimulativ mai puternic decat unul sau doua credite de mari dimensiuni”, mai spune Manole.