Despre confinantarea proiectelor de cercetare

In luna martie a inceput competitia din 2003 pentru finantarea proiectelor de cercetare cadrul Planului National de Cercetare Dezvoltare si Inovare derulat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. (Programele AGRAL, VIASAN, AMTRANS, MENER, RELANSIN, INVENT, CALIST, INFRAS, INFOSOC, BIOTECH, MATNANTECH, AEROSPATIAL si CERES).

In total, suma alocata din bugetul statului pentru a fi distribuita cercetatorilor prin licitatie de proiecte in cadrul acestor programe este de circa 3.200 de miliarde de lei. 1.500 de miliarde sunt destinate continuarii proiectelor initiate deja in anii trecuti, 1.800 de miliarde sunt pentru proiectele noi ce urmeaza sa se deruleze pana in 2005.

Cercetatorii romani se plang ca desi guvernul roman s-a angajat in fata Comunitatii Europene ca va mari fondurie alocate cercetarii acest lucru nu se intampla. Astfel, ei sunt obligati sa cofinanteze proiectele in conditii mai dificile (de exemplu, firmele cofinantatoare trebuie sa acopere in avans partea lor din buget) iar Ministerul Cercetarii a publicat pe site-ul www.mct.ro reguli de licitatie care stipuleaza ca este interzisa co-finatarea in natura.

Sursa: Adevarul 2 mai 2003

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.