Raportul Societatii Acdemice Romane: despre absorbtia fondurilor europene

Cel mai recent Raport al Societatii Acdemice Romane afirma ca progresele economice ale Guvernului sint apreciabile insa indicatorii democratici se afla in declin. Totusi, in pofida cresterii economice, Romania ar putea rata aderarea in UE din 2007, raminind astfel codasa Europei.

“..toata lumea pare a sti ca Romania nu poate cheltui toti banii europeni alocati, dar e mai putin clar motivul acestei situatii. In urma unor interviuri cu experti PHARE care lucreaza sau au lucrat in
Romania, SAR a identificat blocajele administrative prin care se pierd banii”.

“Adevarata problema a fondurilor UE este gituirea la nivelul Ministerului Finantelor care nu numai ca provoaca intirzieri in administrarea fondurilor, ci reuseste sa faca procedurile complicate si intortocheate”, se arata in raportul SAR asupra guvernarii. Potrivit acestei analize, cultura institutionala din Romania este apropiata stilului comunist de comanda, “cind toate initiativele erau reprimate si toate deciziile erau luate la nivel de ministru”. “Fiecare hirtie marunta trebuie sa adune o intreaga colectie de semnaturi si contrasemnaturi doar pentru ca responsabilitatea nu poate fi delegata la nivelurile inferioare”, au concluzionat expertii SAR, aratind ca aceasta birocratie constituie prima bariera serioasa de care s-a lovit Romania in privinta absorbtiei de fonduri UE.

Puteti descarca intreg raportul de la adresa http://www.sar.org.ro.

Sursa: www.sar.org.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.