Fonduri pentru turism ecumenic

biserici, fonduri europene, turism ecumenic

Consistoriul Bisericii Evanghelice a depus documentatia pentru atragerea a cinci milioane de euro din fonduri Phare pentru un proiect ambitios care ar urma sa inglobeze 18 biserici fortificate sasesti din perioada medievala, din zona Alba-Sibiu-Brasov-Mures.

Proiectul a beneficiat de consultanta din partea Fundatiei “Mihai Eminescu”, patronata de printul Charles al Marii Britanii.

“Aceasta organizatie neguvernamentala va contribui in plus si la atragerea de fonduri pentru proiectele tehnice pentru opt biserici fortificate din zona Sighisoara – Rupea si va asigura consultanta de specialitate pentru ca interventiile asupra monumentelor istorice sa se realizeze conform normelor internationale de conservare si protejare”, spune Teodora Borghoff, din partea Biroului de Coordonare Biserici Fortificate.

Turism de criza

Specialistii care au lucrat la proiect spun ca acesta va avea succes si din cauza recesiunii economice. “Turistii europeni vor avea tendinta sa renunte la vacantele exotice pentru destinatii mai apropiate. Aceasta este sansa Transilvaniei de a atrage vizitatori.

Proiectul va contribui in special la dezvoltarea zonelor rurale defavorizate pana acum, dar cu un potential foarte mare”, a declarat Philipp Harfmann, expertul german care a redactat Planul de Marketing al proiectului. Lucrarile de restaurare a bisericilor ar urma sa se desfasoare in perioada 2010-2013 si ar crea peste 300 de locuri de munca.

Un alt proiect este reabilitarea cetatii medievale Rupea. Valoarea proiectului este de 9,8 milioane de euro, dar suma care va fi primita in cadrul Programului Operational Regional este aproape 6 milioane de euro. Restul fondurilor vor fi asigurate din bugetul Consiliului Judetean. Lucrarile de reabilitare trebuie finalizate in doi ani, altfel finantarea va fi pierduta.

Proiectul isi propune sa valorifice patrimoniul cultural din zona: bisericile fortificate care figureaza pe lista monumentelor istorice, fortificatiile preistorice de la Racos si Rupea, dar si monumente medievale, case din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, biserici ortodoxe. De asemenea, pe lista reabilitarilor este inclus domeniul de la Viscri.

Biserici incluse in proiect:
Judetul Alba: Garbova si Sebes;
Judetul Mures: Archita, Apold si Cloasterf;
Judetul Brasov: Bunesti, Crit, Cincsor si Mesendorf;
Judetul Sibiu: Atel, Carta, Curciu, Dealu Frumos, Ighisu Nou, Malancrav, Netus, Stejarisu si Valchid.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.