Trecerea la euro si consultanta

O discutie de relativa actualitate este cea referitoare la adoptarea monedei euro in Romania in 2014 sau poate chiar mai devreme. Intr-un moment de schimbari majore, nu ar fi chiar exclus sa avem surprize in acest domeniu. Adoptarea mai rapida a euro in tarile care au aderat la Uniunea Europeana in ultimele valuri este propusa ca solutie pentru unele dintre problemele legate de criza financiara.

 

Faptul ca se ridica aceasta problema intr-un moment in care in unele parti se discuta poate chiar despre existenta monedei euro in sine, este un element secundar pentru discutia de fata. Daca trecerea la euro va avea loc in 2015, in 2013 sau mai devreme ar fi interesant de stiut, dar cred ca este greu de spus acum.

 

Ceea ce mi se pare demn de atentie insa este modul in care aceasta trecere ar putea influenta piata serviciilor de consultanta din Romania. Desigur, acum este inca foarte devreme sa discutam despre acest lucru, dar o analiza preliminara nu poate sa strice.

Procesul de trecere la euro cu siguranta nu va fi simplu. Va fi necesara realizarea a numeroase operatiuni tehnice si nu numai pentru a se asigura o trecere cat mai lina la noua moneda. Putem lua ca referinta procesul de denominare a leului de acum cativa ani, care insa a fost mai mult o joaca comparativ cu schimbarea monedei oficale. Problemele de adaptare vor necesita cu siguranta servicii de consultanta, nu numai in management dar si pentru alte aspecte cum ar fi cele contabile, juridice, tehnice s.a.m.d.

 

Dar sa revenim la consultanta in management. Ce anume va face necesara acest tip de consultanta in cadrul procesului de trecere la euro?

  • Evaluarea impactului pe care il va avea schimbarea monedei asupra firmei precum si definirea   unei strategii pentru evitarea riscurilor asociate acestui proces si pentru identificarea unor posibile oportunitati pentru firma.
  • Transformarea preturilor produselor si serviciilor oferite din lei in euro Aceasta transformare se va face in baza unor proceduri destul de stricte, menite sa limiteze unele probleme ce pot aparea in urma acestui proces. Agentii economici insa vor avea de luat unele decizii importante. Din aceasta perspectiva va fi necesara realizarea unei strategii de conversie care sa ia in calcul aspecte precum sensibilitatea preturilor, comparabilitatea acestora etc. Stabilirea preturilor la niveluri psihologice va constitui o alta provocare a trecerii la euro.
  • Instruirea angajatilor. Va fi necesara pregatirea angajatilor pentru a face fata in mod optim trecerii la noua moneda. Acestia vor trebui sa poata recunoaste in mod corect noile monede si bancnotelor, sa cunoasca elementele de securitate ale acestora si sa poata face conversia din lei in euro.
  • Adaptarea programelor software pentru utilizarea noii monede. Activitatea departamentelor contabil, financiar, economic, marketing, aprovizionare etc va fi puternic influentata de trecerea la euro. Programele software specifice utilizate de aceste departamente vor trebui adaptate la utilizarea noii monede.
  • Adaptarea contractelor firmei. Acest aspect va necesita in principal consultanta juridica dar unele aspecte legate de de modificarea termenilor contractelor firmei vor face obiectul unor servicii de consultanta in management.

Trecerea de la leu la euro va afecta agentii economici in cea mai mare parte a activitatilor lor. Astfel, acestia vor trebui sa fie atenti la necesitatea unor adaptari in domeniul IT, contabil, in gestiunea trezoreriei si pregatirea personalului. Va trebui analizat impactul shimbarii monedei in relatia cu clientii, cu furnizorii si cu statul. Aceste schimbari vor presupune cautarea a diverse tipuri de asistenta. Utilizarea unor servicii de consultanta in management va fi necesara pentru a se evita unele situatii neplacute. Mai mult, trecerea la euro va pune agentii economici si in fata unor oportunitati iar o consultanta de calitate ii va putea ajuta pe acestia sa beneficieze de aceste oportunitati.

 

Si firmele de consultanta, la randul lor, vor trebui sa fie pregatite pentru a oferi serviciile specifice necesare clientilor. Utilizarea experientei acumulate in alte tari care au adoptat sau vor adopta moneda euro inaintea noastra va usura acest proces. In orice caz, va mai trece probabil un an-doi pana cand aceasta problema va deveni cu adevarat de actualitate.

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara

Tudor Ciumara este consultant senior si administrator al SC Carbon Consult SRL, firma care ofera servicii de consultanta in management, coordonator al unui proiect distinct in cadrul Carbon Consult, proiect vizand oferirea de servicii de asistenta (de afaceri si personala) cetatenilor straini veniti sa faca afaceri sau sa lucreze in Romania (www.bssf.ro) si cercetator stiintific in cadrul Centrului de Cercetari Financiare si Monetare „Victor Slavescu”, din cadrul Academiei Romane (www.icfm.ro). Doctor in economie din anul 2010, cu o teza privind „Piata serviciilor de consultanta economica in Romania” realizata in cadrul Institutului National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Activitatea proprie de consultanta se concentreaza pe analiza proiectelor de investitii, planificarea de afaceri si orientarea strategica a firmelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top