Supervizarea ritmului de sectie a proiectelor europene urca la nivelul Primului Ministru

Emil Boc, proiecte, finantare, fonduri europene

Mentionam ca pana in prezent aceasta supervizare era asigurata doar la nivelul unui secretar de stat din Ministerul Finantelor.

Scopul principal enuntat al acestei masuri este acela de a se reusi scurtarea termenelor de avizare de catre autoritatile de management ale proiectelor depuse de beneficiarii potentiali.

Ramane de vazut daca aceasta procedura va avea consecinte practice pe termen scurt pentru accelerarea procesului de accesare a fondurilor europene.

Ridicarea ierarhica a palierului de supervizare a procesului de selectie a proiectelor da un semnal pozitiv in sine, dar nu este in masura sa garanteze schimbari de esenta la nivelele tehnice ale celor care evalueaza si contracteaza finantarile.

Dupa cum se cunoaste, obstacolele principale de pana acum au fost: slaba capacitate institutionala de evaluare in ritm acceptabil a proiectelor; absenta unui corp intern de evaluatori independenti de proiecte complexe care sa faca fata prioritatilor etapei; lipsa unor mijloace de coresponsabilizare stimulativa, dar si de penalizare a intarzierilor in randul corpului functionarilor publici implicati in procesul de gestionare a fondurilor UE.

Sursa: Eurolink

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.