Cercetarea – proiectarea schimbarii

 

Vine primavara si se „schimba sangele”- spuneau batranii, a venit criza – schimbam mentalitatea, in sfarsit vin fondurile europene si trebuie sa schimbam metoda. Traim intr-o schimbare permanenta conditionata de evolutia conjucturii, climei, vietii. Unii accepta si merg mai departe – evolueaza, alti nu. Prinsi in capcana rutinei, prefera monotonia, n-au vedere clara, taiesc in ceata, fara perspectiva. Refuza pentru ca le e teama de schimbare.

Nevoile omului, economiei, societatii, cresc permanent, variaza in intensitate si in structura lor, ne obliga sa facem ceva altfel, ceva nou, ca sa iesim din declin, din impas. Nu exista nimic constant si permanent, timpul nu se opreste, nici evolutia. Sa astepti sfarsitul privind pasiv, de a lungul timpurilor s-a dovedit o prostie care se plateste scump, uneori si cu viata. De aceea omenii care au condus societatea au incercat sa inteleaga, sa prevada, si au simtit nevoia sa intervina, sa schimbe traiectoria sau directia . Asa s-a nascut astrologia, stiinta, etc.

Vrem sau nu vrem, schimbarea oricum se intampla, dar cel mai bine este sa-o facem noi, in mod voluntar, orientat si calculat, cu rezultate prevazute, preconizate de obiective care satisfac nevoile noastre in crestere. Cercetarea si proiectul sunt doua instrumente de baza folosite pentru anticiparea si realizarea schimbarii. Prima ne spune „ce anume”, „de ce trebuie”, „in ce directie” si „cat”, al doila arata „cum, cind si cu ce”. Cercetarea ajuta in luarea deciziei, proiectarea ajuta la punerea ei in practica, merg mana in mana, in paralel. Cercetarea aduce solutii, prin proiecte se fac investitii. Asa se intampla in mod normal dezvoltarea planificata in lumea civilizata.

Aici intrebarile vin de la sine,

De cate solutii avem nevoie la ora actuala, in cate domenii, si la ce nivel ? Cine le va produce, si cand ? Ce buget ne trebuie pentru asta ?

Am ajuns unde ne doare. Daca incetinim, sau oprim cercetarea, ce se intampla ? – raspunsul este unu singur –  involutie, decalaj, criza si saracie. Daca nu invatam sa facem proiecte, ce se intampla? – schimbarea se amana, devine mai scumpa, ne costa mai mult.

Parca avem ceva experienta in domeniu, nu credeti?  Nu spun ca nu avem nimic, ca nu am facut nimic, dar tot la inceput suntem ca sa luam decizia finala, inca nehotarati, n-am ajuns la fund – deocamdata, poate nu a ajuns cutitul la os – oare ?

Inca ne taram pasivi, impinsi pe spate, suparati cu fata zambitoare, inecati in vorbe.

Perparim Demi

Perparim Demi

Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top