
Proiectul are ca scop salvarea catorva sute de mii de castani comestibili de cancerul de scoarta.
Obiectivul acestui proiect este tratarea a 200.000 de castani din rezervatia de la Baia Mare, care apartine de Romsilva. Se incerca salvarea tuturor castanilor din judet care au fost depistati in anul 2004 cu cancer de scoarta. Tratamentul consta in vaccinarea arborilor cu anticorpi care distrug aceasta ciuperca.
Echipa de proiect din cadrul Primariei Baia Mare, nu stie inca valoarea totala a proiectului. „Din studiul de fezabilitate pe care l-am realizat deja, cheltuielile se ridica undeva la jumatate de milion de euro”, a declarat responsabilul de proiect, Cristian Ieremia.
Tot in cadrul acestui proiect se urmareste realizarea unui laborator unde sa se produca vaccinul pentru cancerul de scoarta al castanilor. „Mai bine sa producem noii vaccinul, pentru ca pana acum l-am importat din Grecia si Ungaria, la pretul de un euro bucata”, a adaugat Ieremia. Proiectul va fi depus in luna aprilie, prin POS Mediu.
A treia incercare
Este al treilea proiect care isi propune sa trateze castanii comestibili din zona Baii Mari. Boala de care sufera castanii din Maramures a fost depistata in 2004.
„Atunci a fost organizata in judet o conferinta internationala la care au fost invitati specialisti din Grecia, Ungaria si Elvetia, tari cu traditie in cultivarea castanului”, spune responabilul de proiect Cristian Ieremia.
Odata cu vizita grecilor, a fost identificata pentru prima data boala care a afectat copacii din zona. Este vorba despre o ciuperca, „Cryphonectria Parasitica”, cunoscuta drept „cancer de scoarta”. Aceasta se localizeaza sub scoarta castanului si impiedica circulatia sevei in trunchiul copacilor provocand uscarea coroanei.
In 2004, din cei peste 1.000.000 de arbori inventariati, mai mult de jumatate dintre ei erau contaminati in proportie de peste 50%, deci irecuperabili. La acestia s-au mai adaugat 20 de procente imbolnaviti in proportie de 35-50%, dar in mare proportie recuperabili.
Maramuresul este cel mai nordic punct din lume unde a fost aclimatizat castanul.